5 varnostnih nasvetov za večjo varnost računalnika

5 Security Tips Make Your Computer More Secure

V zadnjih desetih letih se je trg računalnikov in pametnih telefonov neverjetno hitro razvijal. Podjetja so ga poskušala narediti tanjša, hitrejša, močnejša in boljša.

V primerjavi z letom 2006 lahko danes vidite, da so številni vidiki našega življenja odvisni od računalnika, pametnega telefona in številnih drugih povezanih elektronskih naprav.Ne rečem, da so te naprave slabe. Vendar pa obstaja veliko varnostnih lukenj, ki jih napadalci lahko uporabijo in izkoristijo, da bi ukradli vaše podatke ali celo denar.

Morda mislite, da morate uporabljati samo protivirusno programsko opremo in je vse zavarovano. Vendar protivirusni programi niso popolni, še posebej Microsoftov Windows Defender. Če se za zaščito pred grožnjami zanašate le na protivirusno aplikacijo, se znajdete v nevarnosti.

Pet nasvetov za računalniško varnost, ki bi jih moral poznati vsak uporabnik

spletna varnost 1

Priporočam vam, da preberete in upoštevate te varnostne nasvete v tem članku, da zagotovite, da ste varni pred grožnjami v spletu in brez povezave prek računalnika ali pametnega telefona.

Moram priznati, da je zelo težko sestaviti popoln seznam varnostnih rešitev. V tem članku vam bom zato predstavil nekaj bistvenih varnostnih rešitev, ki jih morate poznati in upoštevati, da zaščitite svoj računalnik. Kar zadeva mobilne naprave, bom napisal nov članek, ki ga bom nadaljeval naslednji dan.

Torej, začnimo.

créer une clé usb amorçable windows 10 rufus

1. Uporabite protivirusni ali internetni varnostni program

protivirusni program

Ste prepričani, da boste popolnoma varni pred virusi, zlonamerno programsko opremo ali drugimi grožnjami?

Tudi če vse naredite previdno, bi morali imeti v računalniku protivirusni program. Lahko je brezplačen protivirusni program ali plačljiva aplikacija. Ampak to je obvezen program.

Vaš računalnik lahko okuži in poškoduje nič-dnevna ranljivost vašega brskalnika ali njegovih razširitev, kot je Adobe Flash. Ta težava ni izredno pogosta, včasih pa se tudi zgodi.

Če pravite, da je vaš internetni brskalnik posodobljen, je vaš računalnik morda okužen z neprimerno varnostno luknjo, samo ob obisku spletne strani. Torej je protivirusni program pomemben sloj, ki vam pomaga zaščititi računalnik pred takšnimi ranljivostmi.

Veliko jih zlahka najdete brezplačni protivirusni programi , kot tudi vrhunska aplikacija za internetno varnost na internetu.

Katera pa je najboljša protivirusna programska oprema? Kateri program naj uporabim?

Julija sem objavil tri članke, ki so pojasnili ta vprašanja. Kliknite spodnje povezave, da jih preberete.

2. Ne onemogočite UAC

okna uac

UAC pomeniNadzor uporabniškega računa, funkcija sistema Windows, ki preprečuje, da bi virusi ali zlonamerni programi brez dovoljenja spreminjali vaš sistem. Podobno kot protivirusni program ali aplikacija požarnega zidu, ki zagotavlja pomembno stopnjo zaščite za zaščito računalnika pred grožnjami.

Microsoft je to funkcijo integriral v sistem Windows Vista, ko je predstavil ta operacijski sistem. Takrat je bila to moteča lastnost. Vendar sem sčasoma ugotovil, da ne povzroča veliko sitnosti.

Dejansko vam bo ta funkcija v veliko pomoč pri zaščiti računalnika pred zlonamernimi programi. Omejila bo kakršne koli programe, za katere je sumljivo, da spreminjajo vaš sistem in vas prosijo za dovoljenje. Izberete lahko, ali želite dovoliti, da se program izvaja ali ne.

3. Bodite previdni glede nezaupljivih programov

Zdi se očitno, vendar mnogi uporabniki vsak dan v svoj računalnik prenesejo in namestijo nezaupljive programe. Lahko gre za namerno dejanje ali po naključju.

Zato bodite previdni pri nalaganju in nameščanju novega programa v računalnik, zlasti brezplačnih programov. Ne rečem, da so vsi brezplačni programi zlonamerni. Vendar je veliko virusov ali zlonamernih aplikacij vključenih v brezplačne programe. To je razlog, zakaj bi morali prenesti in zagnati zanesljivo programsko opremo. Poiščite in prenesite tudi programsko opremo z uradnih spletnih mest ali zaupnih mest.

Če na primer želite prenesti iTunes, ga prenesite iz Appleova uradna spletna stran , ali download.cnet.com . Za prenos ne kliknite nobene pasice ali povezave na nezanesljivih spletnih mestih. Morda je bila z njo integrirana zlonamerna ali oglaševalska programska oprema.

Prav tako vam priporočam, da ne odpirate nobenih izvršljivih programov, ki prispejo prek e-poštnih prilog. Namesto tega, če e-poštno sporočilo prihaja od zaupanja vredne osebe, mu recite, naj ga pošlje v stisnjeni datoteki, da boste lahko iskali viruse ali zlonamerno programsko opremo.

la barre des tâches ne se cache pas dans le chrome plein écran
4. Ne uporabljajte šibkih gesel

tedensko geslo

Šibko geslo je resna težava, ki se ji morate izogniti. Šibka gesla - kot so „123456“, „geslo“, „abcd1234“ - je enostavno uganiti, pa tudi uporabiti metoda surove sile obiti.

Prav tako ne smete znova uporabljati gesel. Če uporabljate isto šibko geslo za vsak račun, vas lahko ogrozi. Na primer, če je eno spletno mesto vdrlo - potem so znano vaše uporabniško ime, geslo, e-poštni naslov in druge informacije.

Hekerji lahko te podatke uporabljajo na drugih spletnih mestih in poskušajo pridobiti dostop do vaših računov. To je razlog, zakaj ne bi smeli uporabljati istega gesla za vse račune. Če uporabljate eno geslo za vsak račun, vam v primeru puščanja ne bo treba skrbeti.

Če vas skrbi, da bi si zapomnili gesla, lahko uporabite upravitelja gesel, ki vam bo pomagal zapomniti si vsa. Prav tako lahko preizkusite vgrajeni upravitelj gesel v Mozilla Firefox ali Google Chrome.

5. Vedno posodabljajte svojo programsko opremo

Windows UpToDate

Vsak dan uporabljam računalnik s številnimi aplikacijami. In seveda je v teh programih veliko neznanih varnostnih lukenj. Programska podjetja skušajo najti čim več ranljivosti. Nato sprostite varnostne popravke, da jih popravite.

Zato je zelo pomembno, da takšne posodobitve namestite čim prej, potem ko jih izdajo podjetja s programsko opremo.

S tem bi morali omogočitiWindows Updatein naj se samodejno prenese in namesti posodobitve. Ali pa vas vsaj obvesti, če so na voljo posodobitve, da jih lahko prenesete in namestite.

Kot pri drugih programih morate preveriti, ali so na voljo nove posodobitve, in jih namestiti ročno. Vendar ima nekaj programov funkcijo »samodejne posodobitve«, na primer Google Chrome ali Mozilla Firefox. Samo omogočite jo in vedno boste uporabljali najnovejšo različico, ne da bi vas skrbele varnostne luknje.

Zaključek

Računalniška varnost je velika tema in velika podjetja vsako leto zapravijo milijone dolarjev za iskanje in odpravljanje varnostnih lukenj. Zato nikoli ne vemo, ali je v našem računalniku kakšna ranljivost.

Torej, najboljša rešitev je izboljšati raven varnosti v računalniku in upoštevati zgornje varnostne nasvete, da zagotovite svojo varnost. Ne 100%, vendar je bolje kot ničesar ne narediti.

que faire quand l'iphone dit se connecter à itunes

Kot sem omenil na začetku tega članka, ni mogoče sestaviti popolnega seznama varnostnih rešitev. Tako da sem prepričan, da sem nekaj pomembnega izpustil varnostni nasveti & triki.

K temu članku lahko prispevate tako, da spodaj pustite svoj komentar in z drugimi delite dragocene nasvete.