Ali lahko termalna pasta poškoduje zatiče vašega procesorja? (Pojasnjeno)

Ali Lahko Termalna Pasta Poskoduje Zatice Vasega Procesorja Pojasnjeno

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

Termalna pasta, še posebej prevodna termalna pasta, lahko poškoduje nožice procesorja. Termalna pasta na kovinski osnovi povzroči, da elektroni tečejo nazaj, kar povzroči kratek stik v CPE. Ta članek vas bo naučil, kako odstraniti termalno pasto, ki vam je pomotoma padla na podnožje procesorja. AdobeStock_61443980 več procesorjev z žebljički, prikazanimi na ozadju matične plošče

Kako odstraniti termalno pasto z nožic procesorja, ne da bi jih poškodovali

Prvič, zatiči procesorja so izjemno občutljivi in se je ne smete dotikati, razen če se morate . Drugič, če je neprevodna termalna pasta kapljala na vtičnico procesorja, lahko zaženete računalnik in preverite, ali deluje normalno. Neprevodna termalna pasta ne prepušča električnega toka v napačno smer.

quel outil pouvez-vous utiliser pour arrêter et redémarrer le spouleur d'impression Windows

Zato to ne bi smel biti glavni razlog, da se vmešavate v zatiče procesorja. Če vaš računalnik deluje brezhibno z neprevodno termalno pasto, ki je nanesena na napačno mesto, bi bilo primerno, da zatiči procesorja pustite nedotaknjene. To zmanjša tveganje nenamerne poškodbe procesorja.

Po drugi strani pa je treba odstraniti električno prevodno termalno pasto prej zagon računalnika. Na ta način lahko zmanjšate tveganje kratkega stika v CPE.

Preden začnete, boste želeli preveriti, ali je termalna pasta končala tudi v drugih komponentah. Več bližnjih delov bi lahko povzročilo kratek stik z električno prevodno termalno pasto, kot so kondenzatorji in upori.

Prav tako boste želeli vedeti, ali je vaša CPE vtičnica PGA ali LGA. Vtičnice PGA imajo niz zatičev, medtem ko imajo vtičnice LGA niz lukenj. Lahko si jih predstavljate kot 'moške' in 'ženske' priključke.

Tu so materiali, ki jih potrebujete:

 • Izopropilni alkohol
 • Zobna ščetka
 • Zobotrebec
 • Papirnate brisače
 • Povečevalno steklo

Če imate vse pripravljeno, nadaljujte z naslednjimi koraki:

ai-je besoin de bonjour sur mon pc
 1. Ocenite količino paste, ki je kapljala na vtičnico procesorja in bližnje komponente. Majhne količine termalne paste ne bi smele biti glavni razlog za skrb. CPE se lahko še vedno prebije skozi pasto in vzpostavi trden stik z vtičnico. Če ste pomotoma namazali precejšnjo količino termalne paste na bližnje komponente, jo boste morali očistiti.
 2. Uporabite izopropilni alkohol in papirnate brisače, da obrišete odvečno pasto. Papirnate brisače potopite v izopropilni alkohol in obrišite odvečno termalno pasto iz vtičnice procesorja. Ne pozabite, višja kot je koncentracija (višja od 71%), bolje je. Nižja koncentracija pomeni, da ima mešanica več vode in drugih snovi, kar traja dlje, da se suši.
 3. Zatiče procesorja očistite z zobno ščetko, namočeno v izopropilni alkohol. K temu postopku je treba pristopiti zelo previdno, da preprečite poškodbe ali zlom zatičev. Najprej namočite zobno ščetko v topilo in kanite nekaj kapljic izopropilnega alkohola na zatiče, prekrite s termalno pasto. S povečevalnim steklom poiščite nagnjeni kot zatičev procesorja. Nato pogladite čopič v nagnjeni smeri.
 4. Očistite vtičnico procesorja. Čiščenje termalne paste, razmazane po vtičnici procesorja, se mora osredotočiti na luknje, ki jih je termalna pasta blokirala. Za to boste morali konico tankega zobotrebca potisniti na dno prizadete luknje. Odvečna termalna pasta bo potisnjena navzgor in ven. Od tu lahko uporabite svojo papirnato brisačo, namočeno v izopropilni alkohol, da očistite ostanke.
 5. Nazadnje pustite, da se vse posuši dve do pet minut. To zagotavlja dovolj časa, da izopropilni alkohol popolnoma izhlapi. Ko končate, vstavite CPE v vtičnico in vklopite računalnik, da preverite, ali deluje, kot bi moral. Če ne, boste morda morali računalnik strokovno pregledati.

Pazite, da pri čiščenju ne uporabite preveč sile – zatiči CPE so oblikovani tako, da se poravnajo z ustreznimi luknjami na vtičnici CPE. Prav tako ne pomakajte procesorja v izopropilni alkohol.

Če potrebujete vizualne elemente, je tukaj pomoč, ki ima podobne korake kot zgoraj:

Kaj se zgodi, ko termalno pasto polijete po zatičih procesorja?

Termalna pasta se običajno nanese na procesorje Vgrajen razpršilec toplote (IHS). Integrirani razpršilnik toplote deluje kot toplotni izmenjevalnik, kjer se toplota iz CPE prenese na hladilno telo. IHS na CPE je izdelan iz visoko prevodnih bakrenih ali aluminijastih plošč.

Toda ne glede na to, kako toplotno prevoden je material IHS, še vedno potrebuje termalno pasto za učinkovitejše odvajanje toplote. Količino termalne paste v velikosti grahovega zrna nanesite med hladilno telo in vgrajen razpršilnik toplote – ne v vtičnico CPE.

ouvrir .pages sur windows

Vendar pa lahko pri zamenjavi procesorja pomotoma nanesete termalno pasto v podnožje procesorja.

Če termalno pasto polijete po zatičih procesorja, bo pasta ovirala povezavo vtičnice z zatiči. V hujših primerih bo električno prevodna termalna pasta poškodovala vašo matično ploščo.

Da bi razumeli potencialni vpliv termalne paste na zatiče CPE, moramo natančno preučiti vrste termalne paste:

 • Termalna pasta na kovinski osnovi. To je ena najboljših termalnih past za visoko toplotno prevodnost zaradi vsebnosti aluminija in srebra. Zaradi teh kovin je tudi prevodnik električne energije, kar lahko pri neposrednem stiku z elektroniko povzroči kratek stik.
 • Termalna pasta na osnovi keramike. V svoji strukturi ne vsebuje kovinskih delcev in na splošno velja za varno možnost za elektroniko. Čeprav termalna pasta na osnovi keramike zagotavlja odlično toplotno prevodnost, ne bo prekašala termalne paste na osnovi tekoče kovine.
 • Termalna pasta na osnovi tekoče kovine. Izdelano iz kovine v tekoči obliki pri sobni temperaturi. Običajni materiali, uporabljeni pri njegovi izdelavi, vključujejo galij in mešanico drugih kovin, kot sta tritij in indij. Te snovi imajo nizko tališče in visoko toplotno prevodnost.

Kovinske termalne paste lahko uničijo vaš CPE, zato priporočamo, da očistite nered pred ponovnim zagonom računalnika.

Zaključek

Kljub dejstvu, da vaš CPE ustvarja veliko toplote, namestitev termalne paste neposredno med CPE in njegovo vtičnico ni pametna ideja. Termalna pasta pomaga pri odvajanju energije v okolje.

Kljub temu bo preveč mazanja poškodovalo vaše zatiče CPE, zato takoj obrišite termalno pasto z zatičev CPE.

Viri