Ali trdi disk trajno shranjuje podatke?

Ali Trdi Disk Trajno Shranjuje Podatke

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

Trdi disk trajno shranjuje podatke, saj je obstojna naprava za shranjevanje, v nasprotju s hlapnimi tehnologijami, kot je RAM. Vendar pa je življenjska doba trdega diska omejena: običajno služi tri do pet let, preden ga je treba popraviti ali zamenjati.Berite naprej, če želite izvedeti več o tehnologiji shranjevanja na trdem disku, kako zanesljiva je in kako zagotoviti varnost svojih podatkov.

 AdobeStock_233120742 Trdi disk (HDD) odprt poševno izoliran na belem.

Kako deluje shramba na trdem disku?

Varnostno kopiranje podatkov, po možnosti na več načinov, je ključnega pomena, da jih ne izgubite. Trdi disk je ena možnost shranjevanja; vendar pa podatke hrani za nedoločen čas?

comment mettre à jour le pilote bluetooth windows 10

Trdi disk je obstojna naprava za shranjevanje

Ko razpravljamo o tem, ali lahko določena vrsta shranjevanja podatke hrani trajno, se sklicujemo predvsem na to, kaj vrsta tehnologije, ki jo uporablja . Nekatere naprave za shranjevanje so zasnovane tako, da hranijo podatke za nedoločen čas, medtem ko so druge ustvarjene posebej za kratkoročni pomnilnik.

V resnici nobena naprava ali tehnologija ni popolna: lahko je poškodovana, okvarjena ali nedostopna. Vedno je treba upoštevati tehnične omejitve. Vendar pa je pri njegovi zasnovi a trdi disk je namenjen trajnemu ali obstojnemu shranjevanju podatkov .

Da bi bolje razumeli, o katerih tehnoloških razlikah tukaj govorimo, je bistveno, da razpravljamo o čem hlapne in obstojne vrste shranjevanja so. Na kratko postavite; razlikujejo med kratkoročnimi in dolgoročnimi spominskimi napravami.

Trajna hramba podatkov, oz obstojne naprave, lahko obdržijo podatke, ko izgubijo dostop do napajanja . Hlapni pomnilnik, npr RAM ali predpomnilnik, hrani datoteke samo, ko je napajan ; je hitrejši, kar je njegova glavna prednost, vendar ni primeren za dolgoročno shranjevanje.

clé de licence windows 10 gratuite

Torej lahko trdi disk trajno shranjuje podatke glede na vrsto pomnilnika.

Razlika med HDD in SSD

HDD pomeni trdi disk in je naprava, za katero je rezerviran izraz »trdi disk«. Vendar ljudje SSD-je (Solid State Drives) pogosto imenujejo trdi diski, čeprav to ni isto.

Zato je pokritje ključnih razlik med HDD in SSD pomembno. Prav tako je lažje razumeti, kako obe napravi delujeta, če ju primerjamo.

An HDD je starejša in v mnogih pogledih zastarela tehnologija . Za pisanje in branje podatkov uporablja gibljive dele (glave). Magneti se uporabljajo za njihovo premikanje po plošči in izvajanje vseh potrebnih operacij.

Trdi diski so prisotni že dolgo in so bili uporabljeni kot primarne trajne pomnilniške enote v osebnih računalnikih in drugih napravah . Torej, ko je bila predstavljena naprednejša tehnologija diskov SSD, so jih ljudje še naprej označevali kot trdi disk: bolj kot koncept dolgoročnega spomina kot sama naprava.

SSD-ji uporabljajo čipe, podobne bliskovnim pogonom namesto glave. Čipi shranjujejo podatke, pri čemer en krmilni čip spremlja, kje je shranjena posamezna datoteka, tako da je na zahtevo mogoče takoj dostopati do nje.

SSD-ji so hitrejši, zelo učinkoviti in vzdržljivejši ker uporabljajo elektronske tehnologije v nasprotju s trdimi diski, ki so v bistvu mehanske naprave. Nekateri proizvajalci še vedno uporabljajo HDD ker so cenejši ; vendar SSD vztrajno prevzemajo svoje mesto kot primarni trajni pomnilnik.

Življenjska doba trdega diska

Kot sem že omenil, kljub temu, da so trdi diski naprave za trajno shranjevanje, ne shranjujejo podatkov za nedoločen čas. Trdi diski se sčasoma obrabijo : njihova mehanska konstrukcija je občutljiva na fizične poškodbe. Tako trdi diski kot trdi diski SSD imajo omejeno življenjsko dobo.

V povprečju trdi disk zdrži tri do pet let. Morda bo potrebno dodatno vzdrževanje in običajno odpove po petih letih službovanja. Zaradi tega je pravočasna zamenjava ključnega pomena za varnost podatkov.

SSD-ji pa so manj nagnjeni k fizičnim poškodbam , zaradi česar so veliko bolj vzdržljivi. Vendar tudi ne trajajo večno: povprečna življenjska doba pogona SSD je pet do deset let . Ob pravilnem vzdrževanju lahko zdrži do 20 let. Če vas zanima več, pokrivamo, zakaj se diski SSD sčasoma poslabšajo Ta članek .

 AdobeStock_30370920 HDD - trdi diski navpični kup na belem

Prednosti in slabosti shranjevanja na trdem disku

Poglejmo zdaj prednosti in slabosti trdih diskov. Če sem bolj natančen, bom zajel prednosti in slabosti HDD in SSD diskov ločeno, vključno z njihovimi posebnimi lastnostmi.

L'adresse DNS du serveur www google com est introuvable

Prednosti trdih diskov

 • Nehlapljivo. Najprej in predvsem, trdi diski so stalna shramba : lahko varno hranijo vaše podatke z ali brez napajanja.
 • Visoka dostopnost. Trdi diski so enostavno najti : kljub temu, da jih potiskajo SSD diski, so na voljo skoraj povsod.
 • Visoka zmogljivost. Čeprav je tehnologija, ki stoji za trdimi diski, morda zastarela, še vedno omogoča a veliko prostora za shranjevanje : do 10 TB.
 • Cenovno dostopne. Trdi diski so relativno poceni , glede na njihovo zmogljivost, predvsem v primerjavi s SSD diski.

Slabosti trdih diskov

 • Počasnejša hitrost. Zaradi mehanske konstrukcije, HDD ni tako hiter kot SSD .
 • Močno zahtevna. Še enkrat, mehanske gibljive komponente trdih diskov močno izgubi zaradi elektronske tehnologije. Oni zahteva bistveno večjo moč kot SSD diski.
 • Nagnjeni k fizičnim poškodbam. The glave lahko zlomijo ali opraskajo krožnik če jih tudi najmanjši delci ovirajo. Zaradi mehanske narave trdih diskov je okvara zaradi fizičnih poškodb praktično neizogibna.
 • Manjša učinkovitost. Trdi diski poleg tega, da zahtevajo veliko energije proizvajajo veliko toplote .

Prednosti diskov SSD

 • Nehlapljivo. Tako kot trdi diski so tudi diski SDD namenjeni trajno shranjevanje podatkov .
 • hitro Bolj napredna elektronska tehnologija naredi SSD veliko hitrejše naprave kot HDD.
 • Energijsko učinkovita. SSD-ji zahtevajo manj moči kot trdi diski, saj niso vključeni gibljivi deli, kar ima za posledico večjo učinkovitost.
 • Vzdržljiv. Še enkrat, zanašanje na elektroniko in ne na mehaniko telesna poškodba manj verjetna , zaradi česar SSD-ji zdržijo bistveno dlje.

Slabosti diskov SSD

 • drago. Z razvojem tehnologije postajajo diski SSD cenovno dostopnejši; vendar so še vedno dražji od trdih diskov , zato ima marsikdo raje slednjega.
 • Omejena zmogljivost. Za razliko od trdih diskov, ki omogočajo stalno povečevanje prostora za shranjevanje (zaradi večje gostote), imajo diski SSD največja zmogljivost 4 TB .

Najboljša strategija varnostnega kopiranja podatkov

Oglejmo si prednosti in slabosti trdih diskov na splošno, da ugotovimo, ali so zanesljive možnosti varnostnega kopiranja podatkov.

Po eni strani so cenovno ugodni in omogočajo veliko prostora za shranjevanje. Na primer, so trpežni in imajo veliko večjo zmogljivost kot bliskovni pogon . Trdi diski so nedvomno najboljša rešitev kot fizična oblika shranjevanja podatkov.

Kljub temu ima varnostno kopiranje podatkov na fizični napravi pomembne pomanjkljivosti. Čeprav je zmogljivost trdih diskov impresivna, je še vedno omejeno na določeno vrednost. Pogosteje kot ne, boste morali dobiti več naprav za varnostno kopiranje vseh datotek .

Najpomembneje je, a trdi disk se lahko izgubi ali poškoduje , zaradi česar boste popolnoma izgubili podatke. Včasih je datoteke mogoče obnoviti; vendar je to zapleten in drag postopek brez zagotovljenega uspeha. Tveganje za okvara zahteva redno menjavo pogonov da zagotovite varnost vaših podatkov.

Torej, kaj je alternativa? Danes je najbolj zanesljiva oblika varnostnega kopiranja podatkov shranjevanje v oblaku . Ponuja ga več storitev, ki so večinoma precej poceni. Imajo neomejena zmogljivost , tveganje izgube podatkov pa je bistveno manjše.

Najboljša strategija tukaj je verjetno kombinacija obojega. Najpomembnejše datoteke hranite na trdem disku in v shrambi v oblaku, da zagotovite najvišjo raven varnosti.

Zaključek

Trdi diski lahko trajno shranjujejo podatke: so nehlapni, kar pomeni, da lahko hranijo podatke tudi, ko so izklopljeni. Vendar v praktičnem smislu trdi diski niso rešitev za shranjevanje podatkov za nedoločen čas, saj se lahko poškodujejo in imajo omejeno življenjsko dobo.