Trdi disk v primerjavi s pogonom SSD

Hard Disk Drive Vs Solid State Drive

Danes je hiter računalnik nujen.

Navsezadnje ni nič hujšega kot takrat, ko se med poskusom gledanja najnovejše epizode vaše najljubše oddaje pojavi strašna vrvica za nalaganje. Ali pa, ko se Skype odloči, da bo zamrznil med delovnim klicem.In igre na srečo?

No, če vaš trdi disk zaostaja, pozabite na to. Če vam ne bo ostalo dovolj prostora za shranjevanje podatkov, skoraj ne boste mogli odpreti aplikacije za igro.

Torej obstaja velika verjetnost, da boste nekoč želeli v računalnik dodati pomnilniško napravo. Odvisno od vrste shrambe in želenega operacijskega sistema bo vplival tudi na vašo odločitev.

Če pa ne poznate razlike med pogoni SSD in trdimi diski (HDD), vas bo ideja o dodajanju pomnilnika v računalnik precej prevzela.

Zato smo vam opisali ta vodnik.

la carte sans fil continue de se déconnecter de windows 10

Spodaj boste izvedeli vse, kar morate vedeti o teh napravah, ter si ogledali vzporedno primerjavo SSD in HDD.

Pogovorili se bomo o tem, kaj vsak izmed njih počne, v čem se razlikuje in kateri je boljša vrednost.

Zveni dobro?

Poglej!

Skočiti:


Kazalo

Kaj je trdi disk (HDD)?

Trdi disk ali trdi disk je najosnovnejša vrsta računalniškega pomnilnika. Če ste bili v zadnjih 50 letih lastnik računalnika, je verjetno v njem računalnik z običajnim trdim diskom.

Ta pogon vsebuje predvsem vrsto vrtljivih magnetnih diskov, ki berejo podatke, ki krožijo po računalniku, zajemajo stvari, ki jih želite shraniti, in varno shranjujejo podatke.

Ko izklopite računalnik, veste, da bo vse, kar ste shranili, ob naslednjem vklopu. Za to se lahko zahvalite trdemu disku in ima solidno zmogljivost za shranjevanje podatkov.

HDD 1024x768

In za tehnologijo, ki je bila razvita konec petdesetih let, so tudi sorazmerno učinkovite. Danes lahko spodoben trdi disk zavrti do 7200 vrtljajev na minuto (vrtljajev na minuto), kar pomeni, da lahko zapiše do 120 MB na sekundo.

Običajno so ti pogoni priljubljeni pri povprečnem človeku, ki vstopi v trgovino in kupi računalnik s police.

Ker je večina računalnikov (vsaj do nedavnega) vnaprej opremljenih s to tehnologijo, vam ni treba skrbeti, da bi odprli svoj računalnik in dodali več prostora za shranjevanje podatkov.

Seveda so mnogi računalniško podkovani ljudje in igralci včasih dodajali prostor za shranjevanje v svoj računalnik. Toda ljudje so večinoma uživali v tem, da lahko računalnik vklopijo in uporabljajo.

Če je naprava sčasoma počasneje začela, lahko datoteke izvozijo na zunanji pogon USB ali pa izbrišejo neuporabljene datoteke, ki zasedajo prostor.

Preberite članek: Pregled Apple Watch (popolna razčlenitev)


Kaj je SSD pogon?

Danes pogon trdega diska ni več edina možnost. Nekje v zgodnjih devetdesetih smo na trgu videli novo, hitrejšo in trajnejšo tehnologijo.

Čeprav ga leta ni ujela širša javnost, smo v zadnjem času videli, da ga vse več ljudi sprejema.

Vnesite pogone SSD (ali SSD).

Medtem ko trdi diski zbirajo podatke tako, da se vrtijo v krogih, da jih zbirajo z različnih lokacij, pogon SSD vse podatke usmerja vase s shranjevanjem podatkov na čipih flash pomnilnika.

Pomislite tako: trdi disk je kot podjetje, ki pošilja 'tekače', da od kupcev poberejo plačila. SSD pogon ima politiko, po kateri morajo vse stranke plačila dostaviti same.

Smiselno?

Zaradi te funkcionalnosti imajo SSD diski veliko hitrejše hitrosti branja in pisanja. Medtem ko trdi disk lahko zapiše le do 120 MB na sekundo, trdi disk lahko napiše celo 550 MB na sekundo.

In to so samo vrhunski.

Tudi SSD nizke kakovosti običajno lahko zapiše celo 200 MB na sekundo, kar je veliko bolje kot visokokakovostni trdi disk.

Prenosni SSD 683x1024

Eden od razlogov, zakaj so se ljudje tako dolgo izogibali tej tehnologiji, je, da ste jo morali sami namestiti sami. Proizvajalci računalnikov so leta prenosnike in namizja strogo opremili s trdimi diski.

Danes pa je razmeroma enostavno najti cenovno ugoden računalnik, v katerem je polprevodniški pogon.


HDD v primerjavi s SSD: Oglejmo si test hitrosti

Na splošno so pogoni SSD veliko hitrejši od pogonov trdega diska. Ne samo, da informacije hitreje bere in piše, ampak ima tudi hitrejši čas zagona.

Sliši se odlično, kajne?

Predstavljajte si računalnik, ki se je zagnal takoj, ko ste pritisnili gumb za vklop? Ali ne bi bilo čudovito, če vam ne bi bilo treba več sedeti in gledati, kako se zaslon nalaga, medtem ko ste opazovali, kako se računalnik muči, da bi začel?

Oglejte si ta primerjalni video, ki ga je ustvaril YouTube račun EasyTechs:

V videu EasyTech-a sta dva enaka računalnika preizkušena glede na čas zagona. Oba prenosnika imata enake specifikacije, vključno z enako hitrostjo procesorja.

Eden od njih pa je opremljen z dodatnim pogonom trdega diska, drugi pa ima nameščen pogon SSD.

Rezultati?

No, računalnik s trdim diskom je imel čas zagona približno 31 sekund za nalaganje zaslona namizja.

Nasprotno pa je imel računalnik s pogonom SSD čas zagona le 26 sekund za zagon z istega zaslona.

EasyTech naredi še en korak naprej, tako da preizkusi, kako dolgo traja posamezna naprava, da naloži Adobe Photoshop (razvpito podatkovno težaven program).

Čeprav računalnik s trdim diskom traja več kot 90 sekund, da naloži program, lahko računalnik SDD nalogo opravi v manj kot 50 sekundah.

Zato ne bi smelo biti presenečenje, zakaj se mnogi odločajo za polprevodniško tehnologijo, zlasti tisti, ki delajo z velikimi, zapletenimi programi.


Kateri je boljši za igre na srečo?

Ker imajo pogoni SSD veliko hitrejši čas nalaganja, so na splošno bolj priljubljeni med igralci iger. Dejansko je bila igralniška skupnost ena prvih, ki je sprejela tehnologijo.

Navsezadnje morate imeti hitro odziven računalnik, če želite ostati tekmec Fortnite.

Po besedah ​​Samuela Stewarta, pisatelja za GamingScan , 'SSD je veliko hitrejši in bo ponudil izjemno boljše delovanje pri igranju iger, zlasti glede časa nalaganja.'

Toda prednosti se pri tem ne končajo.

Kot poudarja Stewart, so tudi pogoni SSD veliko bolj trpežni, kar pomeni, da so sposobni delovati dlje časa (tj. Celodnevne igre na srečo).

To je zato, ker SSD-ji nimajo vseh gibljivih delov, kot jih imajo trdi diski. V pogonu se ne vrti noben disk. Nobena mehanska roka se ne premika po zbiranju podatkov. Tam sedi samo trden, magnetni blok, ki hitro in hitro bere in piše.

'Trdi diski in hellipare so nagnjeni k nepravilnemu delovanju in fizičnim poškodbam zgolj zaradi mehanizmov, na katere temelji njihovo delovanje,' piše Stewart.

Če so igre na srečo vaša glavna skrb, se boste verjetno želeli odločiti za pogon SSD. Ne samo, da bo računalnik deloval veliko hitreje, ampak bo zdržal tudi dolge ure.

Preberite članek: Kako obrisati trdi disk Mac


Primerjava njihove življenjske dobe

Če vlagate v napravo za shranjevanje računalnika, boste verjetno želeli razmisliti o njegovi življenjski dobi.

Kako dolgo bo ta stvar sploh še trajala?

Nihče noče porabiti nekaj sto dolarjev za vožnjo, le da bi moral v enem letu kupiti novega.

Torej je treba upoštevati trajnost in življenjsko dobo.

Še enkrat, ne pozabite, da imajo trdi diski veliko gibljivih delov. In z več kosi pride več možnosti za škodo.

Zato ti pogoni običajno umirajo hitreje kot njihovi trdni kolegi.

Vendar to ne pomeni, da SSD-ji ne predstavljajo tveganj.

Glavna težava te vrste pogona je, da postane počasnejša, saj ima na njej zapisano več podatkov.

Z drugimi besedami, bolj kot ga uporabljate, počasneje bo. In kot večina pogonov bo sčasoma umrl.

Ampak, dokler ti poskrbite za svoj SSD , naj traja veliko dlje kot trdi disk.


Kako se primerjajo cene SSD in HDD?

Cena je ena od kategorij, kjer trdi diski postanejo zmagovalec.

Trde tehnologije so večinoma NAKON dražje od polprevodniških izdelkov.

Pri trdih diskih boste verjetno plačali približno 0,03 USD na GB za vaš izdelek. Po drugi strani pa boste s SSD diski verjetno plačali približno 0,20 USD na GB.

Seveda boste s plačilom več dobili dostop do hitrosti in drugih ugodnosti, ki jih ponuja. Če pa želite s proračunom povečati prostor za shranjevanje, se boste verjetno želeli odločiti za nov trdi disk.

Na primer Western Digital, trdi disk z zmogljivostjo 1 TB, znaša le nekaj 49 dolarjev na Jet.com .

1TB WD HDD

Toda 1TB SSD istega podjetja teče za skoraj 150 dolarjev .

1 TB WD SSD

Dodatnih 100 USD bi se splačalo, še posebej, če nameravate igrati video igre ali urejati video.

Če pa si tega ne morete privoščiti, je morda najboljša možnost klasični trdi disk.


Glede na energetsko učinkovitost

Cene SSD-jev so sicer kratkoročno precej višje, vendar vam lahko dolgoročno pomagajo prihraniti denar.

Počakajte in pozdravite?

No, polprevodniška tehnologija porabi manj električne energije.

Z drugimi besedami, za zagon SSD diska je potrebno veliko manj energije kot za trdi disk.

Po navedbah Revizionist , pogon SSD porabi približno 225% manj energije kot trdi disk ko oba delujeta enako dolgo.

Medtem ko trdi disk 5V 500 mA za vsako uro porabe porabi skoraj dva vata energije, SSD primerljive velikosti porabi manj kot en vat.

Kot poudarja spletno mesto, uporabniki trdih diskov pustijo, da njihovi računalniki delujejo dlje, ker je zaradi daljšega zagonskega časa zagon težaven.

S pogonom SSD pa je računalnik veliko lažje vklopiti in izklopiti. Zato ga boste verjetno pogosteje zaustavili.

haut-parleurs branchés mais non détectés windows 10

To na koncu pomeni, da vam lahko z izbiro pravega pogona zmanjšate stroške električne energije.


Trdi diski in trdi diski: končna razsodba

Če ste prebrali zgoraj opisane informacije, ste verjetno pripravljeni na našo končno sodbo:

Trdi diski so boljši od trdih diskov na splošno.

Ne glede na to, ali govorimo o hitrosti, življenjski dobi, trajnosti ali katerem koli drugem merilu, je polprevodniška tehnologija običajno vaša najboljša možnost.

V preteklosti so bili trdi diski boljši za ljudi, ki so potrebovali ogromno količino podatkov. Do nedavnega ni bilo diska SSD, ki bi lahko shranil več terabajtov podatkov.

Dandanes pa ni tako. Več različnih polprevodniških modelov lahko vsebuje smešne količine podatkov. Pred nekaj leti je na primer Samsung izdal 30TB SSD izdelek, ki vse te velike trde diske sramuje.

Torej je trdi disk na koncu boljši le, če vam primanjkuje denarja in morate v računalnik dodati nekaj dodatnega pomnilnika.

Ne glede na to, ali želite kupiti nov računalnik in želite vlagati v računalnik Apple, kot je MacBook Pro ali računalnik Windows, je pomembno biti pozoren na vrsto pogona, ki ga ima, da boste prepričani, da bo ustrezal vaše potrebe.

Če imate denar za pogon SSD, priporočamo, da se odločite za enega od njih.