Kako stisniti datoteke in mape v ZIP v Macu

How Compress Files

Ustvarjanje .zip datotek na Macu je lažje, kot se zdi. Že smo se dotaknili, kako ustvariti .zip datoteke v sistemu Windows 10, vendar se uporabniki sprašujejo, kako poteka postopek v operacijskem sistemu Mac. Ta članek podrobno opisuje, kaj morate storiti, da boste lahko delili svoje stisnjene arhive .zip iz sistema Mac OS X.

Stiskanje datotek in map olajša skupno rabo stvari v spletu. Tudi če projekt, ki ga želite deliti, vsebuje na stotine datotek, izdelava datoteke .zip iz njega poenostavi postopek skupne rabe. Zaradi oblike lahko te datoteke delite na katerem koli datotečnem portalu in jih brez zapletov pošljete. V sistemu Mac v nasprotju z operacijskim sistemom Windows 10 za ustvarjanje takih datotek ni treba prenesti in namestiti programske opreme drugih proizvajalcev.comment réparer le cache du magasin Windows peut être endommagé

Spodnja navodila veljajo za Mac OS X Catalina in starejše.

Stisnite datoteke in mape v sistemu Mac OS X

Mac OS X ima vgrajeno funkcijo, ki uporabnikom omogoča enostavno ustvarjanje .zip arhivov. To je dostopno vsem uporabnikom in ne zahteva nobenih dodatnih prenosov ali konfiguriranja.

 1. Pomaknite se do datotek ali map, ki jih želite stisniti v datoteko .zip. Poskrbite, da bodo vsi shranjeni na istem mestu, da jih boste lažje stisnili.
 2. Izberite vse datoteke, ki jih želite stisniti. To lahko storite tako, da kliknete in povlečete miškin kazalec ali pa posamezno kliknete vsako datoteko, medtem ko držite tipko Shift.
 3. Nadzorno kliknite na izbrane datoteke ali tapnite z dvema prstoma, nato izberite Stisni (število) elementov v priročnem meniju.
  kako stisniti datoteko na Mac
 4. Arhiv .zip bo ustvarjen na istem mestu, ki se imenuje Arhiv.zip če je bil izbran več kot en element. Če stisnete samo eno datoteko, bo arhiv .zip ohranil prvotno ime datoteke.

Ustvarite .zip datoteke s pomočjo neodvisne aplikacije

Ali potrebujete drugačno rešitev za stiskanje datotek in map v računalniku Mac v obliki .zip? Prenesite neodvisno aplikacijo. Obstaja ogromno programske opreme, ki vam omogoča večji nadzor nad datotekami .zip, tudi v sistemu Mac.

Za to predstavitev bomo uporabili aplikacijo z imenom BetterZip , brezplačno prenesite s spletnega mesta MacItBetter .

 1. Namestite neodvisno aplikacijo, ki jo želite uporabiti. Če ste kupili aplikacijo, boste morda morali aktivirati tudi licenco, da bo programska oprema lahko delovala.
 2. Izberite vse datoteke, ki jih želite stisniti. To lahko storite tako, da kliknete in povlečete miškin kazalec ali pa posamezno kliknete vsako datoteko, medtem ko držite tipko Shift.
 3. Nadzorno kliknite na izbrane datoteke ali tapnite z dvema prstoma in izberite možnost stiskanja z imenom vaše aplikacije. V spodnjem primeru je ta možnost prikazana kot “ Stisnite z BetterZip '.
  zip datoteke
 4. Videti bi morali novo datoteko .zip, ustvarjeno v isti mapi kot izbrane datoteke. Ta mapa ima lahko isto ime kot prva datoteka, ki ste jo izbrali, ali pa se preprosto prikaže kot Arhiv.zip .

Ustvari .zip arhiv s pomočjo terminala

Nenavaden, a učinkovit način pristopa k ustvarjanju datotek .zip je Terminal. To je enakovredno ukaznemu pozivu v sistemu Windows in uporabnikom Mac OS X omogoča izvajanje različnih ukazov. Tako lahko ustvarite .zip arhiv z ukazno vrstico v Macu.

 1. Najprej boste morali odpreti terminal. To lahko storite na več načinov:
  1. Pritisnite tipko ukaz (⌘) in Vesolje tipke hkrati. Na zaslonu bi se morala pojaviti funkcija Spotlight Search. Preprosto vnesite Terminal in zaženite pripomoček iz rezultatov.
  2. Kliknite na Vzletna ploščad v priklopni postaji in poiščite pripomoček Terminal. Če jo želite odpreti, jo preprosto kliknite enkrat.
  3. Odprite a Finder okno in kliknite na Aplikacije na levi strani. Tu se pomaknite, dokler ne vidite terminala.
   ustvarite .zip datoteke s pomočjo terminala
 2. Po odprtju terminala vnesite naslednji ukaz in zamenjajte označena mesta z lastnimi datotekami in imeni:

  zadrgo archive.zip file.txt

  zadrgo Ukaz 'je treba vedno napisati najprej. To izda navodilo za vaš računalnik, da ustvari arhiv.

  Če želite ime datoteke .zip po meri, zamenjajte » archive.zip ”S čim drugim. Ne pozabite obdržati razširitve .zip!

  Če želite dodati datoteko, ki jo želite stisniti, jo povlecite in spustite v okno terminala. To bo nadomestilo file.txt ”V zgornjem primeru.

 3. Pritisnite tipko Enter tipko za izvajanje ukaza.

Izvlecite .zip datoteke v sistemu Mac OS X

Dostop do vsebine datoteke .zip je celo enostavnejši kot ustvarjanje. Vse, kar morate storiti, je preprosto dvokliknite arhiv, da izvlečete njegovo vsebino. Samodejno se bo razširil z Pripomoček za arhiviranje v isto mapo, v kateri je shranjena.

Če na primer izvlečete Archive.zip, shranjen v imeniku ~ / Downloads /, boste po dvojnem kliku na datoteko v istem imeniku ~ / Downloads / ustvarili mapo Archive.

Izvlecite .zip arhiv s pomočjo terminala

Razpakiranje arhiva .zip je možno tudi prek terminala. Vse kar morate storiti je, da sledite tem navodilom.

 1. Odprite terminal. To lahko storite na več načinov:
  1. Pritisnite tipko ukaz (⌘) in Vesolje tipke hkrati. Na zaslonu bi se morala pojaviti funkcija Spotlight Search. Preprosto vnesite Terminal in zaženite pripomoček iz rezultatov.
  2. Kliknite na Vzletna ploščad v priklopni postaji in poiščite pripomoček Terminal. Če jo želite odpreti, jo preprosto kliknite enkrat.
  3. Odprite a Finder okno in kliknite na Aplikacije na levi strani. Tu se pomaknite, dokler ne vidite terminala.
   izvleči datoteke s pomočjo terminala na Macu
 2. Vnesite ukaz “ razpakirajte 'Brez narekovajev.
 3. Povlecite in spustite svoj .zip arhiv v okno Terminal in pritisnite na Enter tipko.

Zadnje misli

Upamo, da vam je ta članek pomagal izvedeti, kako lahko z Mac-om ustvarite stisnjene datoteke in mape v obliki .zip. Če imate še kakšno vprašanje ali če potrebujete pomoč pri upravljanju s sistemom Mac, se lahko vrnete na naše spletno mesto.

mon ordinateur n'arrête pas de se déconnecter du wifi

Če iščete več vodnikov ali želite prebrati več člankov, povezanih s tehnologijo, se naročite na naše novice. Redno objavljamo vaje, članke z novicami in vodnike, ki vam bodo pomagali pri vsakodnevnem tehničnem življenju.