Kaj se zgodi, če je ethernetni kabel predolg? (Odgovorjeno!)

Kaj Se Zgodi Ce Je Ethernetni Kabel Predolg Odgovorjeno

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

Ethernet je nedvomno boljši od brezžične povezave, ko gre za stabilnost, zanesljivost in hitrost. Vendar pa ga morate fizično povezati z napravo, da deluje, kar postavlja vprašanje: Kaj se zgodi, če je vaš ethernetni kabel predolg? AdobeStock_388340048 Komplet dolgih modrih omrežnih kablov na delovni mizi

Kaj lahko pričakujete, če uporabljate predolg ethernetni kabel

Če je vaš ethernetni kabel predolg, boste občutili drastičen upad prenosa signala . Nekaj ​​dodatnih merilnikov lahko deluje z zmanjšano hitrostjo prenosa podatkov. Če postane predolg, bo vaša hitrost prenosa podatkov padla in lahko celo povzroči izpad celotnega omrežja.

Vidite, internet potuje po ethernetnih kablih s hitrostjo 0,64 svetlobne hitrosti ali vsaj 192 metrov (629 čevljev) na mikrosekundo (1.000.000 mikrosekund je enako 1 sekundi).

Torej bi imeli prav, če mislite, da bodo signali oslabeli, če je vaš ethernetni kabel predolg. Vendar pa ne zato, ker je potreben čas za prenos podatkov, ampak zaradi tega, kako so ethernet kabli zasnovani.

Ethernetni kabli lahko prenašajo podatke pri zelo visokih hitrostih na kratke razdalje. Če razdalja presega specifikacije, signali padejo na naslednjo nižjo hitrost prenosa podatkov, ko se kabel daljša.

Na primer, a kabel cat5e ima največjo hitrost prenosa podatkov 1 Gbps . Če postane predolg, največja hitrost prenosa podatkov pade na 100 Mbps. V mnogih primerih, ko ethernetni kabel odpove pri 1 Gbps, bo odpovedal tudi pri 100 Mbps, kar zniža vašo največjo hitrost prenosa podatkov na 10 Mbps. Ta hitrost je po današnjih standardih prenizka za mreženje.

Še enkrat, upočasnitev – ali izpad omrežja – ni zato, ker podatki potujejo dlje, temveč zaradi zasnove ethernetnega kabla. Lahko imate najhitrejšo internetno povezavo, vendar ne bo tako pomembno, če je vaš ethernetni kabel predolg.

erreur de démarrage impossible à monter windows 10

Kako dolgo je 'predolgo' za ethernetni kabel?

328 čevljev (100 metrov) je največja dolžina, ki jo lahko uporabite za ethernetni kabel . Ta specifikacija velja za skoraj vsako kategorijo na današnjem trgu, vključno z:

 • Mačka4
 • Mačka5
 • Cat5e
 • Mačka6
 • Cat6a
 • Mačka7

Vendar pa nekateri ethernet kabli omogočajo hitrejše prenose podatkov pri uporabi krajših kablov. Na primer, kabli cat6 imajo a največja podatkovna hitrost 1Gbps za 328 čevljev (100 metrov) .

Če uporabljate 121 čevljev (37 metrov) , lahko dosežete a največja hitrost prenosa podatkov 10 Gbps — podobna najvišji hitrosti prenosa podatkov cat6a. Cat7a je še en primer z a Največja hitrost prenosa podatkov 40 Gbps pri 50 metrih (164 čevljev) , nato pade na 10 Gbps, če presežete to dolžino.

Če se vrnemo k hitrosti, s katero internet potuje po kablih, razdalja skoraj ne bo težava, saj lahko podatki potujejo po celotni dolžini ethernetnega kabla v približno pol mikrosekunde. Dolžina vašega ethernetnega kabla bo komajda vplivala na zakasnitev vašega interneta.

328 čevljev (100 metrov) se morda zdi veliko za mreženje, vendar vključuje tudi priključne kable, ki jih boste uporabili na obeh koncih stikala. Torej, če boste ustvarili omrežje znotraj vaše hiše, razmislite o uporabi te dolžine, da povečate hitrost prenosa podatkov.

Zdaj je nekaj tehničnih podrobnosti, ko gre za največjo dolžino ethernetnih kablov. Na primer, 328 čevljev (100 metrov) ni stroga omejitev. Vaša povezava ne bo takoj prekinjena, če jo presežete za nekaj metrov. To je samo vodnik, ki mu morate slediti, da kar najbolje izkoristite svoj ethernetni kabel.

Še en dejavnik, na katerega morajo biti ljudje pozorni, je omejitev 328 čevljev (100 metrov). na segment sukane parice . Nanaša se na zasnovo, ki jo uporabljamo za ethernet kable, in bo bistvenega pomena, če želite ustvariti omrežje, ki zahteva zelo dolge žične povezave.

Kaj je ethernetni kabel s sukanim parom?

Ethernet kabel s sukanim parom se nanaša na zasnovo, ki jo uporabljamo. Sestavljen je iz štirih izoliranih bakrenih žic različnih barv, zvitih skupaj, da tvorijo kabel, ki ga uporabljamo za žično internetno povezavo. Te žice lahko vidite na obeh koncih ethernetnega kabla skozi priključke RJ-45.

Ta zasnova dobro deluje pri prenosu podatkov na kratke razdalje. Vendar lahko največja hitrost prenosa podatkov za te kable hitro pade, če presežete priporočeno dolžino. Omejiti morate dolžino svojega omrežja ali uporabiti nekaj trikov, ki vam bodo omogočili podaljšanje ethernetnega kabla.

Hitra opomba: V nadaljevanju tega članka bomo večkrat omenili 'segment sukanega para'. Vedno si zapomni to en segment sukanega para je enak 328 čevljev (100 metrov).

 AdobeStock_382478094 omrežni kabel za prenos internetnega signala je dolg in prepognjen v krog na temnem ozadju

Ali lahko podaljšate svoj ethernetni kabel?

Svoj ethernet lahko razširite za do 5 segmentov sukanih paric. Ne pozabite, da lahko podatkovni signali učinkovito potujejo po kablu, če uporabljate samo en segment sukane parice. Karkoli dlje od tega, bo vaš signal drastično padel.

Vendar ta specifikacija velja samo, če uporabljate en kabel z dodatnimi povezovalnimi kabli na obeh koncih. Ne velja, če svoje ethernetne kable namenoma podaljšate s podaljški, pretvorniki ali mostovi.

3 preprosti načini za podaljšanje vašega ethernetnega kabla

1. Uporabite podaljške/ponavljalnike Ethernet

Za podaljšanje ethernetnega kabla lahko uporabite nekaj trikov. vendar povezovanje do 5 segmentov sukanega para je najbolj preprosta metoda .

V večini primerov vam ne bo treba ničesar nastaviti. Dokler imate prave repetitorje, lahko povežete vsak segment in bo delovalo tako, kot če bi imeli neposredni ethernetni kabel od konca do konca.

Ta trik uporablja pravilo 5-4-3 v omrežju, kar pomeni, da žična internetna povezava ohranja hitrost, stabilnost in zanesljivost, uporabite lahko največ 5 segmentov s sukanim parom, 4 podaljške/ponavljalnike in 3 naseljena vozlišča.

Ethernetni repetitor/podaljšek je majhna naprava, ki jo uporabljate za povezavo dveh segmentov prepletenih paric, kot je Cudy POE10 Gigabit PoE Extender (na voljo na Amazon.com). Ta naprava lahko ojača signal in omogoči, da podatki potujejo do drugega segmenta sukane parice.

Uporabite lahko do 4 od teh podaljškov, da ustvarite verigo ethernetnih kablov. Vendar nekateri proizvajalci priporočajo uporabo največ 3 podaljškov.

Odvisno od izdelka, ki ga boste uporabljali, lahko imate skupno 4 ali 5 segmentov sukanega para. To je skupno 1312 čevljev (400 metrov) do 1640 čevljev (500 metrov) ethernetnega kabla.

Zdaj poseljen segment pomeni, da je povezanih več kot eno vozlišče: eno je povezano z drugim repetitorjem, medtem ko je drugo povezano z ethernetnim zvezdiščem ali napravo.

Če imate podaljšek, kot je Omrežni repetitor CENTROPOWER POE+ (na voljo na Amazon.com), boste lahko razširili svojo povezavo za do 5 segmentov z uporabo 2 od 3 vrat (PoE vhod in izhod). Poleg tega lahko uporabite druga ethernet vrata iz 3 podaljškov za povezavo z drugimi napravami v omrežju.

Po omrežnem pravilu 5-4-3 boste imeli tako veliko prilagodljivosti glede internetne povezljivosti in lahko svoj ethernetni kabel podaljšate do 500 metrov (1640 čevljev) brez drastičnih padcev največje hitrosti prenosa podatkov.

Vendar pa 5 segmentov morda ne bo dovolj za ljudi, ki poskušajo zgraditi omrežja na dolge razdalje, kar nas pripelje do drugega načina podaljšanja ethernetnega kabla.

2. Uporabite omrežni medijski pretvornik ali pretvornik Fiber-Ethernet

Medijski pretvorniki so nekoliko bolj zapleteni kot repetitorji, ker uporabljate napravo, ki pretvori ethernet v optična omrežja in nato nazaj iz optičnih vlaken v ethernet.

Poleg tega bi bilo najbolje, da ste pri izbiri previdni, saj obstaja veliko več vrst medijskih pretvornikov kot repetitorjev, ki imajo vse različne funkcije in specifikacije.

Za razliko od repetitorjev, ki jih morate uporabiti samo za vsak segment sukane parice, ne morete ustvariti verižne verige povezav vlaken-ethernet. Različni proizvajalci imajo tudi različne specifikacije za svoje pretvornike, kar lahko vpliva na dolžino, ki jo lahko uporabite.

V primerjavi z ethernet kabli, ki prenašajo analogne in digitalne signale, optični kabli (ali vlakna) uporabljajo svetlobne signale. Ta funkcija omogoča, da optični kabli pošiljajo podatke z veliko večjo hitrostjo in dosegajo večje razdalje.

Uporabite lahko dve vrsti vlaken: večmodni in enomodni . Večmodovno vlakno lahko doseže do 1804 čevljev (550 metrov), medtem ko lahko enomodni optični kabel doseže do 37 milj (60 kilometrov). Nekateri pretvorniki lahko prenašajo podatke po optičnih vlaknih le do 12,4 milj (20 kilometrov).

Zaradi teh razlik v vrstah kablov iz optičnih vlaken, skupaj z razliko v razdalji, ki jo lahko dosežejo medijski pretvorniki, je lahko za veliko ljudi preveč zapleteno. Vendar je to ena najboljših možnosti, če poskušate zgraditi omrežje, ki zahteva več kot 1640 čevljev (500 metrov) v dolžino.

pourquoi chrome plante-t-il sur windows 10

Če želite zgraditi omrežje na dolge razdalje, boste potrebovali naslednje:

 • Dva medijska pretvornika ali pretvornika vlaken-ethernet, kot je TP-Link TL-FC311A-20 medijski pretvornik (na voljo na Amazon.com).
 • Kabel iz optičnih vlaken.
 • Ethernet kabli.
 • Usmerjevalnik.
 • Ethernetno zvezdišče (izbirno).

Omrežje lahko nastavite tako:

 1. Povežite medijski pretvornik z usmerjevalnikom prek vrat ethernet, da pretvorite signal iz analognega/digitalnega v svetlobni.
 2. Za povezavo dveh medijskih pretvornikov uporabite kabel iz optičnih vlaken.
 3. Za pretvorbo svetlobnega signala nazaj v analogno/digitalno uporabite druga vrata ethernet.
 4. (Izbirno) Če želite povezati več naprav, lahko ethernetni kabel povežete z zvezdiščem.
 5. Napravo povežite neposredno s pretvornikom ali ethernetnim zvezdiščem.

S to nastavitvijo lahko svoje omrežje razširite na kilometre brez opaznega padca hitrosti. Morda je nekoliko bolj zapleteno kot povezovanje več ethernetnih kablov, vendar je najboljša možnost, če želite imeti prenos na dolge razdalje.

Poleg zapletenosti tej možnosti manjka prilagodljivosti. Povezavo lahko vzpostavite samo od konca do konca. Ethernet repetitorji vam omogočajo, da imate do 3 naseljene segmente med verižno verigo, ki vam nudi različne možnosti povezovanja.

3. Uporabite brezžični most/dostopne točke velikega dosega

Če se ne želite ukvarjati z dolgimi kabli in še vedno vzpostavljati povezave na dolge razdalje med usmerjevalnikom in napravo, lahko uporabite brezžični most, kot je TP-Link N300 brezžični most od točke do točke (na voljo na Amazon.com). Ta naprava vam bo omogočila vzpostavitev brezžične povezave med dvema točkama na veliki razdalji.

V primerjavi z drugima dvema možnostma, ki ju delimo, je vzpostavitev brezžične povezave nekoliko bolj zapletena. Pri postavljanju brezžičnega mostu morate upoštevati veliko več dejavnikov, vključno z:

 • Vrsta mostu, ki ga boste uporabili za povezavo
 • Model ali naprava, ki jo boste uporabljali kot svoj most
 • Lokacija dostopnih točk
 • Razdalja med glavno in podrejeno enoto
 • Dvig obeh enot, da se zagotovi komunikacija v vidnem polju

Ko vse to ugotovite, morate še vedno konfigurirati obe točki, da zagotovite, da dobro delujeta skupaj in da boste imeli stabilen brezžični most.

Konfiguracija vaših enot bo odvisna od modela, ki ga uporabljate, saj imajo različni proizvajalci in modeli različne metode konfiguracije. Toda ne glede na model, ki ga uporabljate, bo še vedno imel enako nastavitev:

 1. Povežite usmerjevalnik z glavno enoto prek ethernet kabla.
 2. Konfigurirajte glavno enoto za povezavo s pomožno enoto prek brezžičnega mostu.
 3. Priključite podrejeno enoto na svojo napravo ali ethernet zvezdišče.

Kar je super pri uporabi brezžičnega mostu, je, da lahko razširite svoje omrežje in imate večjo prilagodljivost pri povezovanju z njim. Poleg tega vam ni treba skrbeti za upravljanje kablov, vendar lahko še vedno zagotovite stabilnost in zanesljivost, primerljivo z žično omrežno povezavo.

Ker je brezžični most v prvi vrsti odvisen od strojne opreme namesto od zasnove kabla, bo razdalja, ki jo lahko pokriva, odvisna od proizvajalca. TP-Link ima na primer različne brezžične mostove, ki jih lahko uporabljate, in vsi imajo različne zmogljivosti razdalje – od nekaj sto čevljev do nekaj milj.

Zaključek

Z izgradnjo omrežja z uporabo enega segmenta sukane parice ethernet boste dosegli najboljšo hitrost, zanesljivost in stabilnost. Vendar pa lahko uporabite številne druge možnosti za razširitev svojega etherneta, ne da bi pri tem ogrozili svojo največjo hitrost prenosa podatkov.