Kako varno dolgoročno shraniti trde diske? (7 nasvetov)

Kako Varno Dolgorocno Shraniti Trde Diske 7 Nasvetov

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

Vsi imamo informacije in podatke, ki bi jih radi shranili za poznejšo uporabo ali zanamce. Najbolj priljubljen medij za shranjevanje informacij je trdi disk. Kako torej varno shraniti trdi disk in zagotoviti njegovo funkcionalnost in zanesljivost v prihodnjih letih? AdobeStock_188605828 kup trdih diskov na belem ozadju

1. Trde diske hranite v prostoru brez vlage

Voda je sovražnik tehnologije. Kdor je izgubil telefon ali drug pripomoček zaradi škode zaradi vode, bo vedel, o čem govorim. Predobro razumemo.

Če želite preprečiti vdor vlage v notranje dele trdega diska, razmislite o tem, da ga vse leto shranite v prostoru s klimatsko napravo. Vendar pa bodo občasno vlaga v porastu ali drugi ekstremni vremenski pogoji onemogočajo nadzor notranje klime v skladišču.

Tukaj lahko uporabite izdelke, ki vpijajo vlago, kot je silikagel. Če nameravate svoj trdi disk shranjevati za daljša obdobja, morate investirati v izdelke, ki vpijajo vlago ker pomagajo odstraniti morebitno vlago v posodi ali škatli, v kateri so trdi diski.

2. Zaženite trde diske vsako leto ali dve

Ena stvar, ki jo morate razumeti o vašem trdem disku, je, da se vrti, kar pomeni, da ima gibljive dele in navsezadnje pomeni, da je vključeno nekaj mazanja. Kadarkoli imamo kovinske gibljive komponente, smo lahko prepričani, da so namazani, da preprečimo trenje.

Ko trdi disk shranjujete dlje časa, bo to mazivo zdrsnilo s kovinskih gibljivih delov in se nabralo na eni strani ali odteklo na dno, odvisno od kota, pod katerim trdi disk leži. V nekaterih skrajnih primerih se lahko mazivo tudi izsuši iz trdega diska, kar lahko predstavlja druge izzive.

Predstavljajte si, da motor vašega avtomobila poganjate brez motornega olja. Zagotovite, da svoje pogone zaženete vsako leto, da mazivo teče skozi vse gibljive dele in da bo vse tako, kot mora biti.

To vam daje priložnost, da podoživite stare spomine in ohranja vaš trdi disk v dobrem stanju v prihodnjih letih.

3. Zaščitite trde diske pred statično elektriko

Elektrostatična razelektritev (ESD) lahko relativno enostavno poškoduje vaš trdi disk.

Elektrostatična razelektritev se lahko hitro kopiči v našem telesu. To je statična elektrika, ob kateri se vam naježijo lasje. Recimo, da ravnamo s trdim diskom računalnika ali katero koli električno komponento, ne da bi izpraznili to kopičenje. V tem primeru obstaja velika verjetnost poškodbe električnega dela.

Za poškodbo trdega diska je potrebnih 5–10 voltov statične elektrike. Ljudje lahko ustvarijo 10.000 – 15.000 voltov samo s hojo po preprogah. Tako lahko vidite, kako enostavno je poškodovati trdi disk z elektrostatično razelektritvijo, ne da bi se tega sploh zavedali. Pri ravnanju s trdimi diski je pomembno zagotoviti okolje brez statične elektrike.

le wifi n'arrête pas de désactiver windows 10

Obstaja nekaj načinov, kako preprečiti, da bi se to zgodilo. Lahko se preprosto dotaknete ozemljenega predmeta, preden se lotite trdega diska. Investirate lahko tudi v antistatično podlogo.

Pri shranjevanju trdih diskov uporabite isto antistatično vrečko, v kateri je bil trdi disk, ali pa kupite nekaj, ki jih boste lahko uporabili pozneje. Te antistatične vrečke bodo zaščitile vaše podatke pred elektrostatično razelektritvijo.

Poskrbite tudi, da so vaši hišni ljubljenčki daleč stran od mesta, kjer morda ravnate s trdimi diski ali jih shranjujete. Mačke so znane po prenašanju statične elektrike in so na splošno radovedne živali, zato je še toliko bolj pomembno, da pri shranjevanju trdih diskov uporabljate zaščito pred statično elektriko.

 AdobeStock_208796886 Trdi disk računalnika je odprl belo ozadje

4. Zaščitite svoj trdi disk pred udarci in tresljaji

Ni treba posebej poudarjati, da je vaš trdi disk občutljiv kos opreme. Nenadni udarci in tresljaji lahko povzročijo, da glava udari ob magnetni disk, zaradi česar je pogon neuporaben. Čeprav so trdi diski danes opremljeni z blažilniki udarcev in drugimi preventivnimi ukrepi, jih lahko precejšen padec še vedno poškoduje.

Če so vaši podatki shranjeni na starih trdih diskih, ki nimajo funkcije samodejnega parkiranja, je priporočljivo, da podatke premaknete na najnovejši trdi disk s to funkcijo. Sistem samodejnega parkiranja sporoči glavi, ki je odgovorna za branje in pisanje podatkov, naj premakne svoj položaj stran od krožnika, ko ni v uporabi.

Nekoč je bilo treba glavi povedati, naj spremeni položaj in se namesti v cono pristanka, kjer v primeru tresljajev ali udarcev ne more poškodovati diska. Danes so trdi diski opremljeni s funkcijo samodejnega parkiranja, ki samodejno premakne glavo v območje pristanka, ko je ne uporabljate.

Za pravilno shranjevanje trdega diska na vrhu antistatične vrečke uporabite folijo z mehurčki, da se izognete poškodbam zaradi udarcev ali tresljajev. Čeprav ima vaš trdi disk funkcijo samodejnega parkiranja, ga lahko večji padec vseeno poškoduje. Uporabite lahko tudi zaščitno peno ali oblazinjene etuije za shranjevanje.

5. Trdi disk hranite proč od magnetnih polj

Ker trdi diski za delovanje in shranjevanje podatkov uporabljajo elektromagnete. Če bi se približal drugim predmetom ali elektroniki, ki oddajajo magnetno polje, bi uničil vaš trdi disk in izgubili boste vse ali del svojih podatkov.

Ko razmišljate o prostoru za shranjevanje trdih diskov, ne pozabite, da ne smejo biti v bližini elektronike, ki lahko oddaja zunanje magnetno polje. Čeprav ima nova tehnologija način, kako to preprečiti, se vseeno morate zavedati dejstva, da lahko izgubite svoje podatke.

6. Zberite vse skupaj in se pripravite za shranjevanje

Zdaj, ko razumemo vse, kar moramo vedeti o pravilnem shranjevanju trdih diskov za kasnejšo uporabo. Združimo vse skupaj in uporabimo vse zgornje informacije, da sestavimo načrt igre:

 1. Namestite trdi disk v antistatična vrečka .
 2. Postavite a absorbent vlage izdelek v antistatično vrečko in pečat vrečko s trakom.
 3. Uporaba ovoj z mehurčki za večplastno zaščito vašega trdega diska.
 4. Trdi disk postavite v namenske škatle za shranjevanje ali škatlo in poskrbite, da bo strukturna celovitost škatle ali kovčka za shranjevanje.
 5. Škatlo lahko zavijete z aluminijasta folija da preprečite, da bi zunanja magnetna polja prodrla v škatlo. Ne pozabite, da to ni učinkovito proti nizkofrekvenčna magnetna polja .
 6. Postavite škatlo nekam na varno.
 7. Operacionalizirajte svoj trdi disk vsako leto da bodo gibljivi deli pravilno namazani.
 8. Prenesite svoje podatke v novo tehnologijo, kadar koli je na voljo.

 AdobeStock_488017836 Naprave za shranjevanje podatkov, kot so CD-ji, trdi diski, pogoni za pisala in drugo, pogled od zgoraj na leseno ozadje

7. Izbira medija za drugo varnostno kopijo

Ko je vaša prva varnostna kopija varno zavarovana, je čas, da izberete medij za drugo varnostno kopijo. Druga varnostna kopija je nujna, ko razmišljamo o naravnih katastrofah in nesrečah. Predstavljajte si, da ste prvo varnostno kopijo shranili na mesto, ki ga je poškodoval požar. V tem primeru bi izgubili vse svoje dragocene spomine, če ne bi naredili druge varnostne kopije.

Izbirate lahko med številnimi možnostmi, vendar bo prava odvisna od vaših potreb. Oglejmo si vse razpoložljive možnosti ter nekatere njihove prednosti in slabosti. Pravilna izbira za vas bo odvisna od cene, življenjske dobe, trajnosti in varnosti, ki jo ponuja vsaka metoda.

Zunanji trdi disk

Ta metoda ponuja poceni in dolgoročno rešitev za shranjevanje podatkov. Čeprav so precej učinkoviti, so tudi občutljiva oprema in se zlahka poškodujejo. Glede na to, da upoštevamo previdnostne ukrepe, obravnavane v tem članku, se lahko trdi diski izkažejo za koristne tako za prvo kot za drugo možnost varnostnega kopiranja.

Solid State Drive (SSD)

Ta metoda je z leti postala zelo priljubljena, vendar je še vedno precej draga v primerjavi s trdimi diski. Dobra stvar pri SSD je, da nima gibljivih delov in zato ponuja večjo vzdržljivost . Zaradi udarcev ali tresljajev se ne bo zlahka poškodoval.

Vendar imajo SSD tudi a krajša življenjska doba, zaradi česar so kratkoročna rešitev za shranjevanje podatkov. Njihove polprevodniške celice sčasoma puščajo, zlasti če so shranjene brez napajanja. Zato jih morate obdržati vklopljen za podaljšanje življenjske dobe vaših podatkov.

Flash Drive

To je najbolj prenosljiva rešitev za varnostno kopiranje, vendar ponuja drugačno količino prostora za shranjevanje kot njeni primerki. Običajno se uporablja za manjše varnostne kopije in ne ponuja dovolj prostora za shranjevanje večjih datotek. Cena na njem morda ne bo upravičila razpoložljivega prostora za shranjevanje.

iPhone désactivé ne se connecte pas à iTunes

Dobra stvar bliskovnega pogona je mobilnost, ki jo ponuja. Svoje varnostne kopije lahko skoraj vzamemo s seboj kamor koli želimo. Vendar pa se zaradi svoje majhnosti zlahka izgubi.

Optični pogoni

To vključuje uporabo CD-jev in DVD-jev, ki so primerni za večpredstavnostne varnostne kopije. Čeprav je to učinkovit način shranjevanja podatkov, nima dolge življenjske dobe in je nagnjen k poškodbam. Na ta medij lahko shranite tudi druge datoteke in informacije. Kljub temu boste zaradi zmogljivosti shranjevanja teh stvari morali ustvariti celotno knjižnico CD-jev ali DVD-jev.

Shramba v oblaku

Tukaj shranjujete svoje podatke na a spletni strežnik tretje osebe . To je najvarnejša oblika varnostnega kopiranja, saj tveganje nesreč izloči iz enačbe. Najdete lahko storitve, ki ponujajo brezplačen omejen prostor za shranjevanje v njihovem oblaku, kot sta Google Drive in DropBox. Predpogoj za to možnost je a hitra internetna povezava .

Mnogi dvomijo o učinkovitosti shranjevanja v oblaku, vendar smo ugotovili, da je zelo uporabno. Priznajmo si, s trdimi diski morate delovati letno vzdrževanje zagotoviti pravilno delovanje opreme. Če jih vsako leto ne vzdržujete v delovanju, se lahko vaš trdi disk zatakne in se zruši zaradi pomanjkanja maziva.

Rešitev za shranjevanje v oblaku odpravlja tveganje škode in vzdrževanje iz enačbe. Seveda bi morali za to plačati, vendar pomislite na čas in trud, ki bi ga prihranili pri vzdrževanju trdih diskov leto za letom. Da ne omenjam prehoda na novejše tehnologije, ki bi jih lahko uvedli v prihodnosti.

Priporočamo, da za drugo varnostno kopijo uporabite shrambo v oblaku. Če imate shrambo v oblaku, ne potrebujete fizične varnostne kopije, vendar jo je dobro imeti. Ne samo, da so vaši podatki s to metodo varni, ampak lahko do njih dostopate tudi od koder koli na svetu z dobro internetno povezavo.

Metode za daljšo življenjsko dobo vašega trdega diska

Odvisno od pogojev shranjevanja in splošne uporabe lahko vaš trdi disk zdrži dolgo časa. Ta članek je že obravnaval načine, kako podaljšati življenjsko dobo vašega trdega diska. Obstajajo pa tudi drugi previdnostni ukrepi, ki jih lahko uporabite za podaljšanje življenjske dobe trdega diska:

 • Prepričajte se, da vaš trdi disk ni okužen z virusi in zlonamerno programsko opremo . Ti napadi niso usmerjeni le na podatke, shranjene na vašem trdem disku, ampak tudi ogrožajo strojno opremo. Za zaščito vaših podatkov je bistvenega pomena uporaba primerne varnostne programske opreme.
 • Defragmentirajte pogon, kadar koli je to mogoče. Podatki so običajno naključno shranjeni na vašem trdem disku. Tako so lahko na različnih delih diska deli informacij razpršeni ločeno. Defragmentacija pomaga združiti vse skupaj, tako da glavi ni treba pretirano potovati po disku, kar pomaga pri hitrejšem pridobivanju podatkov in preprečuje obrabo.
 • Pogon odklopite iz računalnika šele, ko ga varno izvržete . Po uporabi trdega diska se prepričajte, da trdega diska ne izklopite neposredno iz računalnika. Vedno kliknite ikono »izvrzi« v opravilni vrstici in varno odstranite trdi disk, preden ga fizično odklopite.
 • Prepričajte se, da so kabli, uporabljeni za povezavo, visokokakovostni . Nikoli se ne zadovoljite z nekakovostnimi kabli, ki povezujejo trdi disk z računalnikom. To je pomembno, ker kabel določa celovitost povezave in zagotavlja vir napajanja za trdi disk.

Zaključek

Informacije so vse v današnjem svetu in njihovo shranjevanje zahteva premislek. Ta članek pojasnjuje vse, kar morate vedeti, da varno dolgoročno shranite svoj trdi disk in da lahko desetletja uživate v preteklih spominih.

Vedno poskrbite za svojo napravo, da bo trajala čim dlje.