Mobilna dostopna točka se ne prikaže? Evo zakaj

Mobilna Dostopna Tocka Se Ne Prikaze Evo Zakaj

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

Mobilna dostopna točka olajša vzpostavitev omrežja, ki ga lahko uporabite za povezavo z internetom. Vendar pa včasih mobilna dostopna točka ni prikazana na seznamu razpoložljivih omrežij. Pogovorimo se o tem, zakaj se to zgodi in kako lahko to popravite. AdobeStock_291294173 Ženska roka uporablja pametni telefon z abstraktnim ozadjem ikone wifi v kavarni s pisano bokeh svetlobo.

Zakaj se mobilna dostopna točka ne prikaže

Večina pametnih telefonov in drugih naprav samodejno onemogoči funkcije, ki lahko preprečijo delovanje mobilnih dostopnih točk. Vendar pa se lahko med nastavitvijo mobilne dostopne točke pojavijo nekatere težave, ki drugim napravam preprečijo, da bi jo zaznale.

Če želite odpraviti to težavo, morate najprej razumeti, zakaj se vaša mobilna dostopna točka ne prikaže. Preverite morate dve napravi:

 • Naprava, ki jo uporabljate kot dostopno točko ali mobilno dostopno točko
 • Naprava, ki jo poskušate povezati z mobilno dostopno točko

Katera koli od teh naprav ima lahko težave, ki preprečujejo prikaz mobilne dostopne točke. Bistveno je, da ugotovite, katere naprave imajo težave, saj bo obravnava katere koli od njih zahtevala različne popravke.

Naprava, ki se poskuša povezati, ima težave s povezljivostjo

Z napravo (tisto, ki jo želite povezati z dostopno točko) poiščite druga omrežja v območju in se poskusite povezati z enim od njih. S tem boste odpravili možnost, da ima vaša naprava težave s povezljivostjo, ki preprečujejo zaznavanje mobilne dostopne točke.

Če se vaša naprava ne more povezati z drugimi omrežji, boste morda morali posodobiti operacijski sistem (za pametne telefone) ali omrežne gonilnike (za prenosnike in namizne računalnike). Povezljivost vaše naprave je odvisna od strojne in programske opreme. Če je eden od njih pokvarjen, vaša naprava morda ne bo mogla zaznati nobenega brezžičnega omrežja, vključno z vašo mobilno dostopno točko.

Naprava, ki se poskuša povezati, je izven dosega

Mnogi ljudje se ujamejo v past, ko mislijo, da bo imela njihova mobilna dostopna točka enak doseg kot njihov brezžični usmerjevalnik. Na žalost možnost povezave z brezžičnim usmerjevalnikom iz druge sobe ne pomeni, da se lahko povežete tudi z mobilno dostopno točko v tej sobi.

Mobilna dostopna točka nima enakega dosega kot brezžični usmerjevalnik, ki ga uporabljate za domače omrežje. Tipičen brezžični usmerjevalnik bo imel obseg do 147 čevljev (45 metrov), medtem ko ima mobilna dostopna točka le približno 32 čevljev (10 metrov).

Če je vaša naprava izven dosega, signal oslabi in povzroči prekinitve ali počasno povezavo. Dlje kot ste od mobilne dostopne točke, počasnejša je povezava, dokler signal ne pade. Ko se to zgodi, mobilna dostopna točka ne bo prikazana na seznamu razpoložljivih omrežij.

Signal mobilne dostopne točke je nestabilen

Mobilne dostopne točke se zanašajo na mobilne podatke ali drugo povezavo, da ustvarijo mobilno dostopno točko, ki jo lahko druge naprave uporabljajo za povezavo z internetom. Vaše naprave imajo lahko težave pri povezovanju, če je ta povezava šibka ali nestabilna. V nekaterih primerih lahko celo prepreči prikaz mobilne dostopne točke na seznamu razpoložljivih omrežij.

Pametni telefon je povezan z napačnim frekvenčnim pasom

Za pametne telefone obstajata dve vrsti frekvenčnih pasov, ki jih lahko uporabite za mobilno dostopno točko: 2,4 GHz in 5 GHz. Skoraj vsaka naprava, ki podpira Wi-Fi, ima 2,4 GHz, medtem ko je 5 GHz na voljo samo za sodobne naprave. Oba frekvenčna pasova imata prednosti in slabosti, ki lahko vplivajo tudi na povezavo, ki jo boste dobili od mobilne dostopne točke.

comment rechercher une adresse ip sur mac

Če želite izvedeti več o njih, si lahko ogledate članek CenturyLink o razlike med 2,4 GHz in 5 GHz .

Čeprav je treba pri izbiri med 2,5 GHz in 5 GHz upoštevati nekaj razlogov, večina prednosti in slabosti ni tako pomembna kot združljivost. Frekvenčni pasovi, ki jih uporabljajo vaše naprave, bodo določili, ali bo vaš pametni telefon deloval kot dostopna točka za drugo napravo.

Naprava, ki je konfigurirana za sprejemanje signalov od 2,4 GHz, ne bo zaznala mobilne dostopne točke iz pametnega telefona, ki uporablja 5 GHz kot pas AP (dostopne točke). Ko ustvarjate svojo mobilno dostopno točko, morate potrditi frekvenco, ki jo uporabljajo vaše naprave, preden jo omogočite.

Mobilna dostopna točka ni vidna drugim napravam

Ko ustvarjate mobilno dostopno točko, boste videli možnost, da omrežje skrijete pred drugimi napravami. Če jo omogočite, bo vaš pametni telefon še vedno ustvaril dostopno točko, vendar ne bo oddajal SSID (Service Set Identifier).

SSID je ime omrežja, ki se pojavi v razpoložljivih omrežjih, s katerimi se lahko povežete. Vsak brezžični usmerjevalnik ali dostopna točka ima enega, ki ga vaša naprava potrebuje za povezavo z omrežjem. Če mobilna dostopna točka ne oddaja SSID, vaše omrežje ne bo vidno nobeni napravi.

Čeprav vaše mobilne dostopne točke ni na seznamu razpoložljivih omrežij, se lahko še vedno povežete z njo. Moraš ročno vnesite podrobnosti omrežja za pridružitev, kar je morda nekoliko bolj zapleteno kot gesla.

Povezava VPN je omogočena

Uporaba VPN je dobra praksa za zaščito vaših podatkov. Če pa uporabljate VPN, lahko vaša mobilna dostopna točka naleti na težave s povezavo. Vaš internet je morda prepočasen ali pa se sploh ne prikaže na seznamu razpoložljivih omrežij.

Na žalost nekatere od teh storitev delujejo v ozadju in so vedno vklopljene, ko uporabljate pametni telefon. S to funkcijo ni nič narobe. Pravzaprav zagotavlja, da ste vedno zaščiteni in vam o tem sploh ni treba razmišljati. Vendar pa bi morali ročno izklopite preden ustvarite svojo mobilno dostopno točko, kar zahteva še nekaj korakov.

Poleg tega, če pametni telefon uporabljate le kot mobilno dostopno točko, VPN ni potreben. Druge naprave, povezane z mobilno dostopno točko, ne bodo mogle uporabljati storitve VPN. Delovalo bo samo za napravo, ki uporablja aplikacijo.

 AdobeStock_418876746 Ljudje z roko, ki uporabljajo pametni telefon, iščejo signal wifi na območju brez električne energije ali v gozdu

Kako popraviti mobilno dostopno točko, ki se ne prikaže

Na srečo je razloge, zakaj se mobilna dostopna točka ne prikaže, preprosto odpraviti. Pravzaprav lahko naredite skoraj vse te popravke brez tehničnega znanja ali poglobljenega znanja o omrežju in povezljivosti.

Pojdite na dobro mesto

V večini primerov lahko svojo mobilno dostopno točko prikažete na seznamu razpoložljivih omrežij samo tako, da ste na boljšem mestu. Deluje za pametni telefon, ki ga uporabljate kot mobilno dostopno točko, in brezžično napravo, ki jo želite povezati z omrežjem.

Tu so trije razlogi, zakaj vam lahko to težavo pomaga odpraviti to, da ste na dobrem mestu:

 • Boljšo povezavo lahko dobite pri svojem omrežnem operaterju. Ne pozabite, da je mobilna dostopna točka odvisna od povezave, ki jo dobi od omrežnega operaterja. Če želite imeti zanesljivo dostopno točko, morate imeti na svojem območju dober signal.
 • Vaša naprava lahko zazna SSID vaše mobilne dostopne točke. Doseg mobilnih dostopnih točk je veliko krajši od brezžičnih usmerjevalnikov. Če želite, da vaša naprava zazna SSID mobilne dostopne točke, morata biti obe čim bližje druga drugi.
 • Vzpostavili boste stabilno povezavo med napravama. Bolj ko se obe napravi približata druga drugi, stabilnejša postane povezava. Izognili se boste lahko padcem signala ali počasnim povezavam, ki vam lahko celo onemogočijo uporabo interneta. V idealnem primeru sta obe napravi v istem prostoru, da zagotovite stabilno povezavo med obema.

Omogočite/znova omogočite omrežno povezavo Wi-Fi

Drugi razlog, da se mobilna dostopna točka ne prikaže v vaši napravi, je težava z vašo povezavo Wi-Fi. Morda je to zaradi napak v programski opremi ali ker je povezljivost Wi-Fi izklopljena. Če ste prepričani, da sta obe vaši napravi v dosegu in da prejemate dober signal od svojega omrežnega operaterja, boste morda želeli preveriti povezavo Wi-Fi v vaši napravi.

To lahko preverite na tri načine, odvisno od naprave, ki jo želite povezati z mobilno dostopno točko:

Za Android in iPhone:

 1. Odprite nadzorni center.
 2. Vklopite možnost Wi-Fi.
 3. Če je že vklopljen, ga izklopite za vsaj 10 sekund, preden ga znova vklopite.

Za računalnike z operacijskim sistemom Windows:

 1. Pritisnite tipko Windows + R, da odprete okno Zaženi.
 2. Vnesite ncpa.cpl, da odprete okno Omrežne povezave.
 3. Z desno miškino tipko kliknite omrežje Wi-Fi, ki ga uporablja vaš računalnik, nato kliknite Onemogoči.
 4. Počakajte nekaj sekund, nato znova omogočite isto povezavo.

Za računalnike Mac:

 1. Kliknite ikono Apple v zgornjem levem kotu in izberite System Preferences.
 2. Poiščite in odprite omrežne nastavitve, da si ogledate razpoložljive omrežne povezave vašega računalnika.
 3. Kliknite Wi-Fi (WLAN), ki ga uporablja vaš računalnik.
 4. Kliknite ikono zobnika na dnu plošče.
 5. Kliknite Naredi storitev neaktivno, da onemogočite omrežno povezavo.
 6. Počakajte nekaj sekund, nato znova kliknite ikono zobnika.
 7. Kliknite Make Service Active, da osvežite seznam razpoložljivih omrežij za vaš računalnik.

Če izklopite in vklopite povezavo Wi-Fi, bo naprava lahko osvežila vsa razpoložljiva omrežja Wi-Fi. Če se vaša mobilna dostopna točka ne prikaže zaradi težave z nastavitvami Wi-Fi, bi morala ta osvežitev to popraviti.

Znova zaženite svoje naprave

Čeprav se redko zgodi, da imajo sodobni računalniki težave s programsko opremo, ki zahtevajo ponovni zagon, je to še vedno eden od možnih razlogov, da se mobilna dostopna točka ne prikaže. Ponovni zagon mobilne dostopne točke in naprave, s katero se želite povezati, bo osvežil večino težav, ki preprečujejo, da bi se prikazala na seznamu razpoložljivih omrežij.

 AdobeStock_313486941 Slika koncepta osebne dostopne točke, telefon od blizu

Ponovno ustvarite svojo mobilno dostopno točko

Konfiguracija za mobilno dostopno točko lahko povzroči več težav, zaradi katerih se ne prikaže v razpoložljivih omrežjih. Če ste sledili prejšnjim popravkom in vaše naprave še vedno ne morejo zaznati mobilne dostopne točke, jo boste morda morali znova ustvariti z ustrezno konfiguracijo.

Tukaj je nekaj stvari, ki si jih morate zapomniti, ko ponovno ustvarjate svojo mobilno dostopno točko:

 • Nastavite drugo ime za vročo točko. Ko to storite, bo vaša dostopna točka imela nov SSID, zaradi česar se morajo druge naprave ponovno povezati.
 • Prepričajte se, da za povezavo uporabljate pravi pas AP. Če poskušate z mobilno dostopno točko povezati starejšo napravo, bi bila uporaba 2,4 GHz boljša možnost. Vendar bi morali spremeniti frekvenco drugih naprav, ki jih želite uporabiti, da zaznajo vašo mobilno dostopno točko.
 • Omogočite oddajanje SSID, da bo vidno drugim napravam. Besedna zveza za to možnost se lahko razlikuje glede na pametni telefon, ki ga uporabljate. Vendar je njegov namen narediti mobilno dostopno točko vidno vsaki napravi z zmogljivostjo Wi-Fi in v istem frekvenčnem pasu.

Če znova ustvarite svojo mobilno dostopno točko, bi izbrisali vse podatke, ki jih imate o prejšnji povezavi. Zato boste morali znova povezati vse svoje naprave s poverilnicami, ki ste jih nastavili za mobilno dostopno točko.

Onemogočite druge možnosti povezovanja

Mobilne dostopne točke ne bodo delovale na večini pametnih telefonov, če so omogočene druge možnosti povezovanja, na primer Bluetooth ali Wi-Fi. Morda boste morali tudi onemogočiti svoj VPN, če ga uporabljate, da zagotovite, da ne bo težav, ko vaša mobilna dostopna točka začne oddajati svoje signale.

Ta težava se ne zgodi pogosto, ker današnji pametni telefoni samodejno onemogočijo možnosti povezovanja, ki lahko vplivajo na mobilne dostopne točke. Kljub temu si ga boste želeli ogledati in se prepričati, da te možnosti ne povzročajo izginotja SSID s seznama razpoložljivih omrežij. Poleg popravljanja mobilne dostopne točke vam lahko celo pomaga do hitrejše in stabilnejše internetne povezave.

Posodobite gonilnike ali operacijski sistem

Ne glede na to, ali uporabljate prenosni računalnik ali pametni telefon, lahko zastarela programska oprema povzroči več težav z vašim Wi-Fi. Zato morate vedno zagotoviti, da imata obe napravi, ki ju uporabljate za povezavo, posodobljeno programsko opremo.

Za prenosne računalnike boste morali posodobite gonilnike Wi-Fi . Za pametne telefone boste morali preveriti, ali so na voljo posodobitve v operacijskem sistemu. Če naredite oboje za svoje naprave, boste zagotovili, da delate z najnovejšo programsko opremo in da ne boste imeli težav pri oddajanju ali sprejemanju brezžičnih signalov.

Zaključek

Mobilna dostopna točka, ki se ne prikaže, je pogosta težava za uporabnike pametnih telefonov. Vendar je to enostavno popraviti, ker je večina povezanih samo s signali, ki jih prejemate, ali s tem, kako ste konfigurirali svoj pametni telefon, ko ste ustvarili mobilno dostopno točko.