PC ventilatorji se vrtijo, vendar se ne zaženejo? Tukaj je, kaj storiti

Pc Ventilatorji Se Vrtijo Vendar Se Ne Zazenejo Tukaj Je Kaj Storiti

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

Računalnik ima veliko komponent, ki lahko povzročijo težave pri zagonu. Torej, če se ventilatorji vašega računalnika vrtijo, vendar se ne zaženejo, bi morali najti in izolirati del, ki povzroča težavo. Pogovorimo se o tem, kako lahko to pravilno naredite v računalniku. AdobeStock_310310155 hladilni ventilator napajalne enote

Ali lahko uporabljate svoj telefon, če odklopite ... 1. Preverite napajalno napetost

Ko imate težave z zagonom računalnika, je napajalna enota (PSU) prva stvar, ki jo morate vedno preveriti. Odgovoren je za napajanje vseh komponent vašega računalnika. Če je pokvarjen ali nima stabilne izhodne napetosti, se ena od vaših komponent ne bo mogla pravilno zagnati.

Potrebovali boste voltmeter, da preizkusite vse nožice na napajalniku. Če niste prepričani, kako to storiti, tukaj je podroben vodnik, ki ga prikazuje Lifewire kako preveriti svoj PSU z uporabo multimetra.

Ne pozabite, da morajo imeti nožice vašega PSU pravilno izhodno napetost in stabilne odčitke. Če je odčitek za enega od zatičev previsok, prenizek ali niha, potem imate morda težave z zagonom.

2. Preverite priključke za napajanje

Podobno kot pri izhodni napetosti, če eden od priključkov napajalne enote ni pravilno nameščen, ne bo mogel zagotoviti moči, ki jo vaš računalnik potrebuje za zagon. Preverjanje teh priključkov se morda sliši vsakdanje, vendar je bistven del postopka, ko poskušate izolirati del, ki povzroča težavo.

Poskusite preveriti vse zatiče konektorja in preverite, ali je eden od njih ohlapno povezan z delom računalnika. Ti konektorji se morajo zaskočiti, da se zagotovi pravilna povezava med napajalnikom in računalnikom.

3. Glejte, kje sta priključena kabla HDMI in DP

Če imate GPE (grafično procesno enoto), boste morali kable HDMI ali DP priključiti na vrata GPE in ne na vrata matične plošče. Če imate GPE in so kabli HDMI/DP priključeni na matično ploščo, se lahko pojavijo enaki simptomi kot pri računalniku, ki se ne zažene.

Imeli smo opravka z več računalniki, ki so imeli enake težave, le da smo ugotovili, da sta bila kabla HDMI ali DP priključena na matično ploščo. Ko se to zgodi, se bo vaš računalnik normalno zagnal, ventilatorji se vrtijo, lučke svetijo in slišali boste celo pisk, vendar se na monitorju ne prikaže nič, kar se lahko zdi, kot da se računalnik ne zažene.

Preden torej razstavite svoj osebni računalnik za pravilno diagnozo, preverite kable monitorja. Če ga morate samo znova povezati, ste se rešili dolgotrajnega postopka izolacije težave in morebitne zamenjave delujoče komponente računalnika.

ordinateur portable branché ne charge pas windows 7

4. Preverite in poiščite okvarjeno komponento

Ko se prepričate, da vaš napajalnik deluje in so vsi kabli pravilno nameščeni, je naslednji korak izolacija vseh delov in ugotavljanje, kateri povzroča težavo pri zagonu. To bo metodičen postopek, zato natančno sledite vsem korakom, da poiščete komponento, ki preprečuje zagon računalnika.

Lažje bo, če imate rezervne dele računalnika, saj lahko natančno ugotovite, kaj povzroča težavo. Vendar pa je omejitev na 2 možna okvarjena dela dovolj dobra, da lahko začnete delati na morebitnem popravku ali zamenjavi.

Zagon z minimalnimi komponentami

Iz napajalnika odstranite vse, razen golih delov, ki jih računalnik potrebuje za zagon. Vključevalo bi naslednje:

 • Matična plošča
 • CPU (centralna procesna enota)
 • Vsaj en RAM ključ v pomnilniški reži. Če uporabljate seznanjeni RAM, boste za zagon računalnika potrebovali oba na matični plošči.

Ne pozabite, da bi morali vsakič, ko poskušate izolirati računalniške dele, da ugotovite, kateri je pokvarjen, dodati vsako komponento eno za drugo in jo znova zagnati, dokler ne ugotovite, kateri del povzroča težavo.

Ta prvi korak je najbolj zapleten postopek, ker če se vaš računalnik ne zažene, boste morali ugotoviti, kateri med matično ploščo, procesorjem in pomnilnikom RAM ima težave.

To bo enostavno, če imate rezervne dele, ki jih lahko uporabite za testiranje. Vendar predvidevamo, da za te dele nimate nobenega, ker povprečen uporabnik osebnega računalnika ne bi imel delujoče matične plošče, RAM-a ali CPE-ja v pomnilniku.

Za nadaljevanje preizkusa morate narediti naslednje:

 1. Vklopite računalnik.
 2. Če se vaš računalnik ne zažene, nadaljujte s korakom 3b. Možnosti ste tudi zožili na tri dele. Vendar pa bi ga morali preizkusiti z drugo enoto, da bi natančno ugotovili, katera od njih ima težave. Če nimate rezervnih delov za svoj računalnik, imate dve možnosti:
  1. Malo utemeljeno ugibajte na podlagi rezultatov testiranja.
  2. Vse tri dele odnesite računalniškemu tehniku, da bo natančno določil okvarjeno komponento.
 3. Če se vaš računalnik uspešno zažene, nadaljujte s korakom 3f. Prav tako vas lahko veliko manj skrbi, ker nobena od vaših glavnih komponent (matična plošča in CPE) ne povzroča težav, zamenjava ali popravilo drugih delov pa bo veliko lažje.

 AdobeStock_176206056 Slika poševnega ram pomnilnika na belem ozadju. Oprema in računalniška strojna oprema

Zamenjajte ključ RAM, če se ne zažene

Če imate rezervni ključ RAM, ki ga lahko uporabite za testiranje, poskusite zamenjati tistega, ki ga imate na reži za pomnilnik. Pri nameščanju pomnilniške kartice se prepričajte, da se obe strani zaskočita na svoje mesto, da se izognete težavam pri delovanju. Če je vaš RAM seznanjen, boste morda morali nekoga prositi za dodaten ključ RAM, ki ga lahko preizkusite.

RAM ključke je najlažje in najceneje zamenjati, zato morate biti 100 % prepričani, da vaši pomnilniški ključki ne povzročajo težav pri zagonu, preden začnete izolirati ali zamenjati druge dele. Preden ga izločite, bi želeli opraviti vse možne teste na svojem ključu RAM, ker je zamenjava matične plošče ali procesorja veliko dražja in zamudnejša.

aucun périphérique de démarrage trouvé windows 10

Če nimate dostopa do dodatnih pomnilniških ključkov, ga še ne kupujte. Namesto tega nadaljujte z drugimi koraki, da zagotovite, da drugi deli ne povzročajo težave.

Izpraznite ali počistite baterijo CMOS

Vaša matična plošča ima kovancu podobno baterijo, imenovano CMOS (komplementarni kovinski oksidni polprevodnik). Odgovoren je za napajanje nastavitev BIOS-a in ohranjanje nastavitev za vaš računalnik, tudi ko je izklopljen.

Ko izolirate težavo, je najbolje, da izpraznite baterijo CMOS, da izključite možnost napake, povezane z BIOS-om. Mnogi ljudje so imeli težave z zagonom, ki jih je povzročil BIOS (osnovni vhodno-izhodni sistem), zato je vredno ponastaviti. Ker je baterije CMOS enostavno in poceni zamenjati, ni nobene slabosti, da ga preverite, kadar koli se ventilatorji vašega računalnika vrtijo, vendar se ne zaženejo.

Tu je Mikeov videoposnetek, ki vas vodi skozi postopek praznjenja CMOS-a in ponastavitve BIOS-a:

Preverite CPE za upognjene nožice ali poskusite z drugim CPE ali matično ploščo

CPE in matična plošča sta glavni komponenti in sta najbolj zapletena dela za zamenjavo, ko imate težave z zagonom. Ti deli so lahko dragi in celo zahtevajo, da znova formatirate računalnik, zaradi česar so najhujši osumljenci za vsako težavo, na katero lahko naletite z računalnikom.

Prvi korak za to diagnozo je odstranitev CPE z matične plošče. Boste želeli poiskati upognjene žebljičke ali karkoli, kar ni na svojem mestu. Tukaj je video iz CyberPowerPC, ki vam bo pokazal, kako namestite in odstranite CPE z matične plošče Intel ali AMD:

Odkrivanje pokvarjenega dela z rezervnim

Če so vsi zatiči v redu, lahko preverite CPE in matično ploščo za morebitne težave, ki bi lahko preprečile zagon vašega računalnika. Če imate rezervno matično ploščo, nanjo namestite ključ CPE in RAM. Če se vaš računalnik zažene, imate opravka z okvarjeno matično ploščo. Če ima še vedno isto težavo, iščete pokvarjen ključ RAM ali CPE.

Če imate rezervni CPE, ga preizkusite na matični plošči, ki jo uporabljate, in preverite, ali se zažene. Če je, imate opravka s slabim procesorjem, ob predpostavki, da imate še vedno isti ključ RAM. Če se še vedno ne zažene, imate opravka z okvarjenim ključkom RAM ali matično ploščo.

Odpravljanje težave z zagonom brez nadomestnih delov

Postopki, ki smo jih omenili, zahtevajo, da imate rezervni del za matično ploščo, CPE ali RAM. Na žalost, če nimate nobenega od njih, bomo morali utemeljeno ugibati, kaj bi lahko povzročalo težavo.

Na tej točki še vedno nismo prepričani, ali ima vaš RAM, matična plošča ali CPE težave. Glede na verjetnost pa imate najverjetneje opravka z okvarjenimi RAM ključki. Med temi tremi deli se ključki RAM najlažje pokvarijo, sledi matična plošča in nato CPE.

Poleg upognjenih zatičev je redko, da se procesorji sčasoma pokvarijo. V večini primerov bodo procesorji preživeli vsak del vašega računalnika. Tudi nakup matične plošče pred zamenjavo RAM-a brez potrditve ni dobra ideja, glede na znesek, ki ga morate porabiti, in delo, ki ga morate opraviti, da jo zamenjate.

Torej, če želimo utemeljeno ugibati, se vaš računalnik ne bo zagnal zaradi okvarjenih pomnilniških ključkov. So poceni in enostavni za zamenjavo, z večjo verjetnostjo, da bodo okvarjeni kot druga dva dela. Dodajte to dejstvu, da bi imeli več pomnilniških ključkov za nadgradnjo računalnika, če ne bi rešili vaše težave.

Če vam ni všeč zamisel o ugibanju, kateri od treh delov je pokvarjen, in ne bi imeli nič proti zapraviti nekaj več, je najboljša poteza, da vse odnesete k računalniškemu tehniku ​​na ustrezno testiranje. Imajo rezervne dele, ki jih lahko uporabijo za testiranje, in morda imajo orodja, potrebna za njihovo popravilo.

Garancija vam lahko pomaga tudi zmanjšati stroške zamenjave delov računalnika. Če so vsi trije še vedno pokriti, razmislite o tem, da jih odnesete v servisni center na popravilo. Če ste kupili računalniški komplet, bi garancija zajemala celo diagnozo delov, ki bi vam pomagala natančno določiti, kateri od njih potrebuje popravilo ali zamenjavo.

 AdobeStock_207976327 Tehnik namešča ključ RAM (pomnilnik z naključnim dostopom) v vtičnico na matični plošči

Vstavite Ram Sticks eno za drugo

Zdaj, ko veste, da vaš CPE, matična plošča in RAM delujejo, je čas, da ugotovite, kateri od preostalih delov je pokvarjen. Večina računalnikov ima vsaj dva pomnilniška ključka, medtem ko imajo vrhunske matične plošče osem pomnilniških rež. Preizkusite torej vse svoje ključke RAM, da vidite, kateri preprečuje zagon vašega računalnika.

Tukaj lahko ugotovite, katera od pomnilniških ključev, ki jih imate, je okvarjena:

polices Microsoft Word pour mac
 1. Vstavite svoj drugi RAM v isti kanal kot prejšnji RAM.
 2. Ponovno zaženite računalnik. Če se zažene, pustite palico v reži in poskusite z drugo palico. Če se ne zažene, ga odstranite z matične plošče in ločite od drugih palic.
 3. Ob predpostavki, da imate več kot 2 ključka RAM, ponavljajte koraka 1 in 2, dokler ne preizkusite vseh ključkov RAM in ločite okvarjenih ključkov.

Z izjemo ponovne namestitve napajalnih konektorjev ali neustreznih kablov GPU je zamenjava pomnilniških palic (tudi če jih morate zamenjati) veliko boljša od drugih možnih vzrokov. Če morate zamenjati RAM, vam ne bo treba spremeniti ničesar v konfiguraciji vašega računalnika in zagotoviti morate le, da se zaskočijo na svoje mesto, da ponovno začnejo delovati.

Vstavite nožice GPE in PSU

GPE je zadnja komponenta, ki lahko povzroči težavo, da se računalnik ne zažene. Pokvarjen grafični procesor ni neobičajen, pestijo pa ga tudi DOA (mrtvi ob prihodu) in umrljivost dojenčkov (enota se pokvari po 3 do 4 mesecih).

Če nobeden od korakov, ki ste jih poskusili, ni povzročil napake pri zagonu, je najverjetneje težava z GPE. Če ima vaš CPE integrirano grafiko, se bo vaš računalnik zagnal tudi brez delujoče GPE. Na žalost, če vaša namestitev potrebuje GPE in imate pokvarjenega, je lahko zamenjava zelo draga.

Grafični procesorji so zelo dragi. Nekatere računalniške zgradbe imajo celo dražji GPE kot matična plošča in CPE skupaj. Če je še v garanciji, ga prinesite v servisni center in zahtevajte popravilo ali zamenjavo.

Zaključek

Ne morete popraviti računalnika, ki se ne zažene, razen če je težava v kablih ali napajalnih priključkih. Najboljše, kar lahko storite glede tega, je, da izolirate vse dele in ugotovite, kateri povzroča težavo, ter ga daste popraviti ali zamenjati.