Pravi razlog, zakaj so sodobni telefoni tako veliki

Pravi Razlog Zakaj So Sodobni Telefoni Tako Veliki

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

Dandanes bo iskanje zanesljivega telefona z zaslonom, manjšim od 5,5 palcev (13,97 cm), zahtevalo veliko dela. Pred desetimi leti je 5,5-palčni (13,97 cm) zaslon telefona veljal za masivnega. Ta sprememba videza telefonov postavlja vprašanje, zakaj so sodobni telefoni tako veliki. AdobeStock_315609992 Pametni telefon ali mobilni telefon na beli mizi. Zapri. Pogled od zgoraj navzdol. Koncept mobilnega telefona. 3D upodobitev.

Razlaga velikosti zaslona sodobnih telefonov

Leta 2012 je Samsung naznanil revolucionaren izdelek – the Samsung Galaxy Note . Imelo je a potem ogromen 5,3-palčni (13,46 cm) zaslon, ljudje pa so ga imenovali a phablet (telefon in tablica).

comment réduire le décalage de la souris

Samsung Galaxy Note je bil tako velik, da so kritiki dvomili, ali ga bodo ljudje sploh kupili. Nekateri so celo rekli, da ne bo imel prihodnosti na trgu pametnih telefonov.

Takrat so ljudje želeli telefon, ki bi ga lahko uporabljali sami. Biti najlažji in najtanjši telefon je eden glavnih ciljev proizvajalcev telefonov. Navsezadnje so pametni telefoni namenjeni prenosljivosti in enostavni uporabi, kajne?

Hitro naprej devet let, Apple je izdal iPhone 13, najmanjši v svoji liniji pa je iPhone 13 Mini, ki je vseboval 5,4-palčni (13,72 cm) zaslon.

IPhone 13 Mini je večji od tistega, za kar so mnogi menili, da je pred devetimi leti prevelik za telefon, vendar ga Apple še vedno imenuje mini. Vendar ljudje niso sprejeli ideje o 'mini' telefonu in Apple je 'mini izdajo' odstranil iz svoje linije iPhone 14.

Seveda so bile zasnove takratnih telefonov precej drugačne.

Samsung Galaxy Note je imel 66,8 % razmerje med zaslonom in telesom , medtem ko je iPhone 13 mini imel 85,1 % razmerje med zaslonom in telesom . Vendar če primerjamo dejansko velikost obeh enot, 'phablet' leta 2012 ni tako velik v primerjavi z 'mini' telefonom leta 2021.

Tukaj so dejanske mere za Samsung Galaxy Note, iPhone 13 Mini in za dodatno primerjavo Samsung Galaxy Note 20 Ultra:

Če pogledamo te velikosti telefonov, lahko rečemo, da je Galaxy Note bližje iPhoneu 13 Mini kot Galaxy Note 20 Ultra. Torej, kaj se je zgodilo med letoma 2012 in 2021, kar je spremenilo naš pogled na pametne telefone?

Obstaja ena beseda, ki pojasnjuje, zakaj so sodobni telefoni tako veliki in zakaj proizvajalci premikajo meje, kako velik lahko v resnici postane pametni telefon - tekmovanje .

Zaslon vašega pametnega telefona je vaša točka interakcije z napravo. To je tisto, kar uporabljate za skoraj vse s svojim telefonom. Verjetno je najpomembnejši del telefona in edini, ki ga povprečni uporabniki lahko vidijo, da ugotovijo, ali je telefon dober ali ne.

Seveda lahko povprečni uporabniki čutijo, da je telefon hitrejši in bolj odziven, vendar tega ne morejo kvantificirati.

Če pa uporabljate telefon s 5,5-palčnim (13,97 cm) zaslonom IPS-LCD in ga primerjate s telefonom s 6,5-palčnim (16,51 cm) zaslonom AMOLED, so ogromne razlike drugačne. Vedeli boste, da je to veliko boljši telefon, tudi če ne pregledate specifikacij.

Vendar izdelava večjega telefona za večji zaslon ni dejanski razlog.

To smo videli pri iPhonu 13 in iPhonu 13 Mini – enaka kakovost zaslona na različnih velikostih zaslona ni vplivala na odločitev potrošnikov, da bodo enega dali prednost pred drugim. Lastnosti teh telefonov so kupce prepričale, da so izbrali iPhone 13.

Velikost zaslona je preprosto bistvena posledica vseh izboljšav pametnih telefonov, ki so se zgodile v preteklih letih. Zaradi funkcij v telefonu so sodobni telefoni tako veliki.

Oglejmo si nekaj glavnih razlogov, zakaj so sodobni telefoni tako veliki:

 AdobeStock_304491417 Oseba, ki v rokah drži sodoben pametni telefon in prikazuje kamero telefona

Večja in boljša kamera

Na začetku je bila kamera v pametnem telefonu že revolucionarna. Uporabnikom je omogočil, da imajo dve napravi v eni. Vendar so bile kamere pametnih telefonov prej le pozabljena misel. Takrat je bil fotoaparat, ki je lahko naredil spodobne fotografije, že dovolj dober za večino uporabnikov.

Ko je Samsung izdal pametni telefon, ki je bil prvi na trgu, smo imeli šele prvi pametni telefon Galaxy S4 Zoom leta 2013 . Takrat so proizvajalci opazili povpraševanje po boljših, večjih kamerah na pametnem telefonu. Poskusili so veliko različnih rešitev, od izboljšav programske opreme do nadgradenj strojne opreme, da bi iz leta v leto prišli do najboljše možne kamere za pametni telefon.

Rezultat je bil Samsung Galaxy S20 Ultra leta 2020. Prišel je s štirimi kamerami; 108 milijonov slikovnih pik za primarno kamero in 48 milijonov slikovnih pik za teleobjektiv. Ti objektivi po zmogljivostih in velikosti prekašajo 16 milijonov slikovnih pik Galaxy S4 Zoom in potrebovali so le sedem let, da so prišli do tega.

Vendar ima telefon s štirimi ogromnimi kamerami nekaj opozorila. V telefonu potrebuje več prostora. Zato se je moral Samsung odločiti, ali bodo odstranili funkcije ali povečali velikost, da bi prilagodili kamere v svojih novih izdajah.

Na srečo se Samsungu ni bilo treba ničesar odreči. Svojo težavo so rešili tako, da so svojim strankam dali nekaj, kar bodo cenile še leta – večji in boljši zaslon.

Boljše odvajanje toplote za procesorje

Današnji nizkocenovni pametni telefon (od 150 do 300 USD) ima veliko več moči kot pametni telefon Superračunalniki IBM® System/360 ki jih je NASA uporabila za skupne misije Apollo. Daleč smo napredovali pri zmanjševanju velikosti procesorjev, ki jih uporabljamo za računalnike, skupaj z drugimi komponentami.

comment installer le jeu direct windows 10

Vendar pa obstaja ena stvar, s katero se morajo deli računalnika še vedno ukvarjati, in to je tudi dejavnik, ki vpliva na velikost pametnega telefona, odvajanje toplote .

Ker proizvajalci ne morejo namestiti računalniških ventilatorjev v pametne telefone, jih namenoma naredijo večje, da pomagajo pri distribuciji toplote in zmanjšajo dolgoročni učinek segrevanja komponent.

Telefoni so zelo kompaktni računalniki z vsemi deli tesno drug ob drugem. Večina teh delov proizvaja toploto, največ pa prispevajo procesorji. Proizvajalci telefonov morajo povečati svoje telefone, saj več kot ima moč, več toplote proizvaja, kar zahteva boljše rešitve za hlajenje.

Nekateri proizvajalci celo vključujejo tehnologija tekočega hlajenja v notranjosti telefonov, da ostanejo hladni in zmanjšajo učinek vsakodnevne uporabe. Poleg običajnega prostora, ki je potreben za ustrezno odvajanje toplote, druge tehnologije, kot je tekočinsko hlajenje, potrebujejo dodaten prostor v telefonu.

Glede na to, da imajo telefoni, ki jih uporabljamo, že dovolj prostora za svoje dele, je edina možnost, da povečamo velikost telefona, da ustvarimo več prostora za hladilne funkcije. Lahko tako, da povečate ali odebelite telefon, zagotovo pa boste povečali njegovo velikost.

 AdobeStock_454666120 Ženske roke Polnjenje baterije mobilnega telefona z izpraznjeno baterijo

Večja zmogljivost baterije

Večina se bo nagnila k večji zmogljivosti baterije, če vprašamo ljudi, kaj bi raje imeli med manjšim telefonom, ki ga lahko udobno uporabljajo z eno roko, ali večjim.

Apple je to dokazal, ko je izdal Apple Store MagSafe Battery Pack (na voljo na Amazon.com) za iPhone 12, 13 in 14. Številni ljudje niso imeli nič proti uporabi večjega iPhona (ali natančneje pri bateriji), če le imajo daljšo življenjsko dobo baterije.

Vendar pa ta možnost ni na voljo večini uporabnikov pametnih telefonov, saj morajo uporabljati napajalnike. Kljub vsem izboljšavam power bank, ki smo jih imeli v zadnjem letu, še vedno obstaja jasna potreba po večjih telefonskih baterijah.

Velike baterije imajo večjo zmogljivost v primerjavi z manjšimi baterijami. In ker imajo pametni telefoni več načinov uporabe, potrebujejo baterije velike zmogljivosti za podporo njihove funkcionalnosti.

Če telefon uporabljate več kot dve leti, boste opazili, da ga polnite pogosteje kot običajno. Poleg pričakovanega poslabšanja zmogljivosti baterije z leti je večji dejavnik, ki vpliva na življenjsko dobo baterije pametnega telefona, njegova zmogljivost.

Ko postajajo pametni telefoni zmogljivejši, potrebujejo večje baterije – gredo preprosto z roko v roki. Če danes polnite telefon pogosteje kot pred dvema letoma, to ni samo zaradi zdravja baterije, ampak tudi zaradi aplikacij, ki jih imate danes.

Aplikacije in operacijski sistemi se redno posodabljajo in tisti, ki ste jih imeli pred dvema letoma, danes zahtevajo veliko več procesorske moči kot takrat, ko ste prvič dobili telefon. Morda je še vedno sposoben izvajati aplikacije, vendar baterija (pred 2 leti) ne more slediti povpraševanju.

Edini način za rešitev tega je, da imate že na začetku večje baterije. S tem bodo pametni telefoni bolj pripravljeni na prihodnost v smislu zmogljivosti baterije. Večjo baterijo pa lahko dobijo samo s povečanjem velikosti telefona.

Dodatne lastnosti

Ena stvar, zaradi katere so pametni telefoni vznemirljivi, je »najnovejša in najnovejša« funkcija, ki jo bo proizvajalec napovedal za svojo naslednjo izdajo telefona. To je lahko velik izziv, saj lahko telefoni, ki jih imamo danes, opravljajo različne funkcije.

V naših telefonih že imamo veliko. Funkcije, kot so naslednje zahtevajo prostor znotraj pametnega telefona:

 • Antene
 • 5G povezljivost
 • Bluetooth
 • NFC
 • GPS
 • Zvočniki
 • Mikrofon
 • Senzor prstnih odtisov
 • Shranjevanje
 • Oven

Če želi proizvajalec v pametni telefon dodati še eno funkcijo (kar mora storiti, da pridobi tržni delež), mora za to narediti dovolj prostora. Edini način, da se to zgodi, je, da se znebite nepotrebnih funkcij ali povečate telefon.

Več kot je prostora v telefonu, večji je zaslon. To dejstvo se vrača k temu, kar smo izpostavili prej – proizvajalci ne izdelujejo večjih telefonov, da bi imeli večje zaslone – to je samo posledica integracije novih funkcij v telefon.

Tekmovanje za tržni delež

Ker se pri vsakodnevnih dejavnostih vse bolj zanašamo na pametne telefone, se spreminjajo tudi njihove funkcije, ki jih potrebujemo. V preteklosti so potrošniki želeli najlažje in najtanjše pametne telefone. Vendar pa z dozorevanjem trga zorijo tudi preference potrošnikov.

Dolga leta se je Apple osredotočal na izdelavo najtanjšega in najlažjega iPhona doslej. Ko pa so izdali iPhone X, se niso več osredotočali na to, da bi bil tanjši in lažji. Teh besed sploh ne boste več slišali v njihovih uvodnih besedah. Namesto tega so povečevali velikost svojih telefonov, da bi izboljšali njihovo zmogljivost in funkcije.

Vse to je bilo posledica vedno večjega tekmovanje za tržni delež . Sprememba velikosti sodobnih telefonov je pokazala nekaj zelo jasnega; potrošniki nimajo nič proti uporabi večjih telefonov, dokler imajo boljše funkcije.

To je zmagovalno za potrošnike in proizvajalce, saj je proizvajalcem dalo zeleno luč, da se ne osredotočajo na velikost, ampak na funkcije, ki jih lahko zagotovijo njihovi telefoni. Odstranil je vse ovire, ki so proizvajalcem onemogočale ustvarjanje najboljšega dizajna.

Največji izziv za proizvajalce telefonov v preteklosti je bil pomanjšanje njihovih telefonov, da bi jih ljudje lahko opravljali z eno roko. Dandanes dobivamo več zaslonov zaradi same velikosti in funkcionalnosti naših telefonov.

Vse to zato, ker proizvajalci skušajo tekmovati, da bi potrošnikom zagotovili najboljšo zmogljivost in funkcije pametnega telefona.

Konkurenca v industriji je premaknila meje tega, kar telefon zmore in kako naj bi izgledal. Ostra konkurenca sili proizvajalce, da iz leta v leto pripravijo najboljše telefone, ki jih lahko, kar krepi moč vseh potrošnikov. Imamo bolj zmogljive telefone kot kdaj koli prej, poleg tega pa imamo na izbiro široko paleto pametnih telefonov.

Danes imamo lahko najboljše med najboljšimi v pametnih telefonih (glavni modeli vrhunskih proizvajalcev) ali najcenejši, a zmogljiv vsestranski telefon. Potrošniki lažje izberejo tistega, ki ga potrebujejo, in zagotovo bodo imeli veliko vrednost.

Medtem ko podjetja še naprej premikajo meje zmožnosti pametnih telefonov, mi kot potrošniki še naprej pridobivamo boljše in vznemirljive telefone.

Proizvajalci lahko še naprej povečujejo velikost svojih telefonov in jih prepognejo na polovico (zložljivi telefoni), da jih ljudje uporabljajo tako, kot bi jih uporabljali z običajnimi telefoni. Prav tako lahko zmanjšajo svoj odtis, vendar ohranijo vse funkcije, ki jih pričakujemo od pametnih telefonov.

Kdo ve, kako veliki bodo pametni telefoni čez nekaj let z vsemi temi novimi nastajajočimi tehnologijami?

Erreur Windows 10 lors de l'application de la sécurité

Zaključek

Sodobni telefoni so tako veliki, ker morajo proizvajalci slediti funkcijam, ki jih ponujajo njihovi konkurenti, ali pa se odpovedati tržnemu deležu. Konkurenca premika meje pametnih telefonov in na novo opredeljuje njihovo vlogo v našem vsakdanjem življenju.