Usmerjevalnik proti repetitorju: pojasnjena vsaka razlika

Usmerjevalnik Proti Repetitorju Pojasnjena Vsaka Razlika

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

Nastavitev vašega domačega omrežja prinaša nekaj edinstvenih izzivov, eden od njih je spoznavanje vseh različnih vrst komponent, na katere lahko naletite pri iskanju največje pokritosti. Poznavanje razlike med usmerjevalnikom in repetitorjem je eden prvih večjih korakov na tej poti tehnoloških odkritij.Repetitorji se uporabljajo za povečanje signala WiFi na območju, kjer je pokritost šibka, usmerjevalniki pa se uporabljajo za ustvarjanje omrežja WiFi. Repetitorji se uporabljajo v območjih, ki so oddaljena od usmerjevalnika ali so od njega ločena z debelimi stenami. Vendar ponavljalniki ne bodo izboljšali vaše internetne hitrosti.

Da bi bila zmeda še večja, obstajajo primeri, ko se usmerjevalnik lahko uporablja kot repetitor, ki se včasih imenuje tudi razširitev. V tem članku razlagamo vse, kar morate vedeti o tem, kako se te komponente razlikujejo in kako jih lahko implementirate v omrežje.

 AdobeStock_318168411 Brezžični usmerjevalnik in oseba, ki uporablja prenosni računalnik v pisarni. usmerjevalnik brezžični širokopasovni domači prenosni računalnik

Evo, kako se usmerjevalniki razlikujejo od repetitorjev

Spodaj boste našli razčlenitev vseh razlik med usmerjevalniki in repetitorji, ki jim sledi bolj poglobljena razlaga.

Usmerjevalniki

 • Zagotavlja osnovno omrežje. To je naprava, ki napravam omogoča povezavo z internetom in interakcijo v omrežju.
 • Uporablja se za konfiguracijo omrežja. Usmerjevalniki imajo notranjo programsko opremo, ki se uporablja za nastavitev internetnih povezav in brezžičnih omrežij.
 • Lahko drago. Celo začetni usmerjevalnik bo stal več kot povprečni repetitor, saj je veliko bolj zapleten.
 • Lahko se uporablja kot repetitorji. Če imate naokoli star usmerjevalnik, ga lahko običajno konfigurirate tako, da deluje kot razširitev vašega omrežja.
 • Večji kot repetitorji. Večina usmerjevalnikov zavzame precej prostora, ne glede na to, ali so nameščeni na steno ali zasedajo mizo ali polico.
 • Kompleks: Usmerjevalniki vsebujejo sofisticirano elektroniko in programsko opremo.

Ponavljalci

 • Razširi pokritost omrežja. Uporabno za okrepitev omrežnega signala na območjih, ki so predaleč od usmerjevalnika.
 • Omejena konfiguracija. Običajno lahko vse, kar lahko storite z repetitorjem, povežete z osnovnim omrežjem prek žične ali brezžične povezave.
 • Cenovno dostopne. Običajno so repetitorji bistveno cenejši od usmerjevalnikov.
 • Vklopi in igraj. Nastavitev repetitorja je običajno preprosta naloga in jo je mogoče doseči, tudi če imate omejeno tehnično znanje.
 • Kompakten: V repetitor ni treba stlačiti niti približno toliko tehnologije, zaradi česar so veliko manj moteči.

Kot lahko vidite, imata ti dve napravi nekaj podobnosti, vendar se na splošno uporabljata v zelo različnih scenarijih. Glavna ugotovitev je, da so usmerjevalniki bistveni za vaše omrežje, medtem ko so repetitorji le razširitve tega omrežja.

Kako se uporabljajo usmerjevalniki?

Usmerjevalnik je središče delovanja vašega omrežja. Čeprav je morda videti kot nekaj iz vesolja, je dobro, da se seznanite z njim in njegovimi funkcijami v domačem omrežju.

Pri večini optičnih napeljav bo na voljo neke vrste dostopna točka, ki je običajno pritrjena na steno. V večini primerov pripada podjetju, ki zagotavlja in vzdržuje vašo internetno storitev. Te dostopne točke včasih spominjajo na usmerjevalnike, vendar so lahko preproste kot vtič za ethernetni kabel.

Usmerjevalnik bo včasih zagotovil vaš ponudnik internetnih storitev skupaj z vašim internetnim paketom, v nekaterih primerih pa boste morali kupiti svojega.

Usmerjevalnik mora biti povezan z dostopno točko preko ethernet kabla. Nato se konfigurira s podatki o uporabnikovem računu, da ustvari brezžično omrežje in omogoči povezovanje naprav, kot so pametni telefoni in računalniki.

programme d'installation de mise à jour autonome de Windows bloqué

Kako se uporabljajo repetitorji?

Podobno kot usmerjevalnik zahteva, da ima optična infrastruktura kakršno koli vrednost, repetitor potrebuje usmerjevalnik, da opravi svoje delo . Podoben je usmerjevalniku, saj ustvarja omrežje, le da je njegovo delovanje odvisno od usmerjevalnika. Pogosto ima isto ime kot glavno omrežje, ki mu sledi »_EXT«, kar označuje njegov status razširitve.

Ponavljalnike lahko na usmerjevalnik povežete z ethernet kablom ali brezžično. Kako priključite repetitor v omrežje je odvisno od proizvajalca.

 AdobeStock_330139937 Deljenje omrežja z dostopno točko brezžičnega repetitorja

Ali potrebujete repetitor?

Morda boste ugotovili, da v nekaterih regijah vašega doma signal WiFi ni tako močan kot drugje. To je večinoma posledica oddaljenosti od usmerjevalnika, lahko pa ga povzročijo tudi ovire, kot so debeli zidovi in ​​veliki kovinski predmeti.

Če želite ugotoviti, ali je repetitor potreben, morate najprej ugotoviti ali imate težave s signalom WiFi ali pasovno širino . Usmerjevalnik nizke kakovosti lahko včasih zavira hitre povezave ali pa sploh ne podpira višjih pasovnih širin. V tem primeru repetitor ne bo spremenil ničesar.

Večina naprav in igralnih konzol bo prikazovala moč signala WiFi z zaporo. Če vaš indikator kaže polno moč , potem imate morda preprosto star ali nekakovosten usmerjevalnik. Če je signal nizek , to pomeni, da naprava s težavo prenaša in sprejema podatke iz usmerjevalnika, zato vam bo morda koristil repetitor.

Preden greste ven in kupite usmerjevalnik, lahko poskusite premikanje usmerjevalnika na mesto, kjer bo boljša pokritost. Za povezavo z dostopno točko boste morda potrebovali daljši ethernetni kabel.

comment arrêter la roue qui tourne sur mac sans perdre de travail

Včasih premikanje usmerjevalnika ni praktično. Polaganje kablov bo morda zahtevalo vrtanje skozi stene in strope ali pa je območje, ki ga poskušate pokriti, preprosto preveliko za vaš usmerjevalnik. V teh primerih lahko repetitor pomaga okrepiti vašo povezavo.

Svojo težavo boste morda lahko rešili preprosto nadgradnja na boljši usmerjevalnik . Nekateri usmerjevalniki so močnejši od drugih in običajno imajo v opisu izdelka oceno njihove pokritosti. Izberite tistega, ki se ujema z velikostjo vaše hiše, in se prepričajte, da je ugledne blagovne znamke.

Izkoristite lahko tudi dejstvo, da je večina sodobnih usmerjevalnikov dvopasovnih. To pomeni, da ustvarijo dve omrežji: 2,4 GHz in 5 GHz. Omrežje 2,4 GHz je počasnejše, vendar ima tudi daljši doseg in je boljše pri prehodu skozi stene. Preden dobite repetitor, se prepričajte, da težave ni mogoče preprosto odpraviti preklop na omrežje 2,4 GHz .

Ponavljalniki ne bodo pospešili vašega omrežja

Repetitorji lahko izboljšajo kakovost povezave v nekaterih delih vašega doma, vendar je to začetek in konec njihove uporabnosti.

Če se sklicujem na stari pregovor, ne morete črpati krvi iz kamna, tako kot ne morete dobiti dodatne hitrosti iz starega ali zastarelega usmerjevalnika. Če je vaš internet prepočasen, tudi če imate močno povezavo z omrežjem WiFi, razmislite o nadgradnji usmerjevalnika ali se pogovorite s svojim ponudnikom internetnih storitev o svojem internetnem paketu.

Kako razširitve vplivajo na moje omrežje?

Wifi razširitve se obnašajo kot katera koli druga naprava, ki se povezuje z vašim omrežjem, le da omogoča povezavo več drugih naprav in upravlja pretok informacij med povezanimi napravami in omrežjem.

Razširjevalci Wi-Fi lahko včasih povzročijo zamik saj morajo posredovati informacije iz ene naprave (usmerjevalnika) v drugo (vaš računalnik, konzolo ali drugo pametno napravo) in nazaj. Na to lahko vplivata razdalja in kakovost povezave med podaljškom in usmerjevalnikom.

Če želite svojo wifi povezavo razširiti na zgradbo zunaj vaše hiše, kot je garaža, je za optimalno delovanje morda bolje imeti žično povezavo med repetitorjem in usmerjevalnikom.

Kot je bilo že razloženo, lahko tudi debeli zidovi in ​​gosti predmeti ustvarijo mrtve točke v pokritosti vašega omrežja. To pomeni, da je za doseganje želene pokritosti morda neizogibno napenjanje kablov.

Uporaba usmerjevalnika kot repetitorja

Če imate rezervni usmerjevalnik, ga lahko običajno nastavite kot repetitor. V nekaterih primerih to zahteva nekoliko več truda kot namestitev repetitorja, večinoma pa se proizvajalci trudijo, da je postopek čim bolj intuitiven.

Imejte v mislih to vsi usmerjevalniki ne morejo delovati kot razširjevalniki ali repetitorji. Mnogi stari usmerjevalniki nimajo te funkcije, tako kot večina prenosnih usmerjevalnikov.

Pri nastavitvi usmerjevalnika kot repetitorja se postopek nekoliko razlikuje med proizvajalci in celo modeli istega proizvajalca. Večino časa bodo koraki, ki jih sledite, videti nekako takole:

 1. Vklopite usmerjevalnik. Pustite, da se popolnoma vklopi. Če želite preveriti, preverite, ali oddaja omrežje.
 2. Ponastavite usmerjevalnik. Z žebljičkom ali zobotrebcem za 5-10 sekund pritisnite stikalo za ponastavitev, ki se običajno nahaja na zadnji ali spodnji strani usmerjevalnika.
 3. Ponovno zaženite usmerjevalnik. Pustite, da se znova vklopi, in se povežite z njim prek računalnika ali pametnega telefona. Uporabite tipko WiFi na dnu usmerjevalnika ali preprosto priključite ethernetni kabel v enega od razpoložljivih vrat LAN.
 4. Prijavite se v vmesnik usmerjevalnika. To storite tako, da v internetni brskalnik vnesete naslov IP, ki ga najdete na zadnji strani usmerjevalnika. Vnesite privzeto uporabniško ime in geslo.
 5. Konfigurirajte usmerjevalnik kot repetitor. Za podrobnejša navodila si lahko ogledate uporabniški priročnik ali vodnik za nastavitev usmerjevalnika. Te lahko najdete na spletu. Na primer, tukaj so priročniki za Huawei in TP-Link usmerjevalniki.

Na splošno boste naleteli na nekakšno obliko čarovnika, ki je enostaven za uporabo, s katerim je povezovanje vaše razširitve z domačim omrežjem neboleče in le nekoliko težje kot povezovanje katere koli druge nove naprave.

Kljub temu nekateri usmerjevalniki morda zahtevajo ročno konfiguracijo, v tem primeru boste morali dobiti posebna navodila. Večina proizvajalcev usmerjevalnikov si prizadeva, da so njihovi uporabniški priročniki takoj na voljo, tako da jih boste zlahka našli, če v Googlu vnesete znamko in model svojega usmerjevalnika.

Windows 10 n'affiche pas l'icône de la batterie

Zakaj ne bi smeli uporabljati usmerjevalnika kot repetitorja

Nastavitev usmerjevalnika kot repetitorja ima svoje prednosti, vendar ima nekaj pomanjkljivosti v primerjavi z namestitvijo repetitorja.

Če je vse, kar morate storiti, razširiti obseg vašega omrežja, nastavitev starega usmerjevalnika, da deluje kot eno bo verjetno porabil več električne energije kot namenski repetitor .

Poleg tega usmerjevalniki zavzamejo več prostora in kljub vsem prizadevanjem proizvajalcev, da bi bili usmerjevalniki estetsko dovršeni, se gibljejo med znosnimi in popolnimi belicami v očesu.

Številni podaljški se priključijo neposredno v stensko vtičnico, kot je ta WiFi podaljšek TP-Link AC1900 (na voljo na Amazon.com), ki vam lahko zagotovi do 2800 kvadratnih čevljev in poveže do 35 naprav. Takšni diskretni dizajni tudi zagotavljajo, da se ne boste spotikali ob dodatne žice.

 AdobeStock_406614226 Pogled od blizu na mladeniča, ki doma povezuje internetni kabel z brezžičnim usmerjevalnikom

Izbira pravega ethernetnega kabla za vaš repetitor

Če želite, da vaša žična povezava med repetitorjem in usmerjevalnikom traja, ne morete kar tako uporabiti starega ethernetnega kabla, ki ga najdete naokoli.

Odvisno od tega, kje želite napeljati svoje kable, boste morda morali dobiti močan ethernetni kabel s posebno izolacijo kar omogoča uporabo na prostem . Če uporabljate običajen ethernetni kabel na prostem, ne bo zdržal, če bo izpostavljen vremenskim vplivom.

Zunanji ethernetni kabel GearIT Cat6 (na voljo na Amazon.com) je ustrezno izoliran in primeren za neposredni pokop. Še vedno je priporočljivo, da ga napeljete skozi cev, saj to olajša odstranitev in namestitev v primeru, da ga je treba kdaj zamenjati.

Nikoli ne poskušajte ojačati signala WiFi z vdori

Morda boste naleteli na načine za ojačanje signala Wi-Fi z uporabo stvari, kot so pločevinke sode, žica in folija. To je zelo slaba ideja in je pogosteje nezakonita.

Posegi v vaših antenah Wifi, da bi dobili močnejši signal, imajo lahko neželene in morda nevarne posledice. Lahko moti in sabotira bližnja omrežja, tudi vaša lastna, lahko pa vas tudi spravi v vročo vodo z zakonom.

Tehnologija, ki velja za varno, je običajno varna le, če se uporablja, kot je predvideno. Namestite samo wifi antene, ki jih je proizvajalec dobavil z usmerjevalnikom ali podaljškom.

Zaključek

Wifi usmerjevalniki in repetitorji se na prvi pogled morda zdijo zelo podobni, vendar imajo zelo različne vloge, ko gre za domača omrežja. Če signala WiFi ne morete izboljšati s prestavitvijo usmerjevalnika, vam lahko podaljšek pomaga doseči potrebno pokritost, vendar ne bo izboljšal hitrosti omrežja.