Zakaj prenosniki nimajo več diskovnih pogonov? (Odgovorjeno!)

Zakaj Prenosniki Nimajo Vec Diskovnih Pogonov Odgovorjeno

Zavrnitev odgovornosti: Ta objava lahko vsebuje pridružene povezave, kar pomeni, da prejmemo majhno provizijo, če opravite nakup prek naših povezav, in to za vas brezplačno. Za več informacij obiščite našo Stran z omejitvijo odgovornosti .

clé d'activation windows 10 professionnel

Pred nekaj desetletji je bil vsak prenosnik opremljen z diskovnim pogonom, kjer so optični diski lahko dostopali do vseh vrst podatkov, od preprostih dokumentov do filmov, video iger ali programov. Dandanes so prenosni računalniki popolnoma odpravili diskovne pogone; kako to, da diskov ni več prisoten v sodobnih napravah?  AdobeStock_531680 stari diskovni pogon prenosnika s CD-jem v notranjosti

Ali lahko uporabljate svoj telefon, če odklopite ... Kako so diskovni pogoni v prenosnikih počasi izginili

Fraza zapisovanje CD-ja morda ne pomeni nič drugega kot dobesedno dejanje zažiganja plošče otroku generacije Z, toda pred leti je bil to priljubljen izraz za kopiranje podatkov na nov, prazen disk. Diskovni pogoni bili standard že desetletja v vseh računalnikih in prenosnikih, kar omogoča enostaven način shranjevanja in deljenja različnih vrst podatkov optični diski .

Vendar je njihova priljubljenost po letu 2010 upadla nov tehnološki razvoj so bili uvedeni. Proizvajalci prenosnih računalnikov so izkoristili te nove tehnologije, ki so bile v mnogih pogledih boljše od diskovnih pogonov. Uporabniki so našli tudi boljše načine shranjevanja podatkov, pri čemer so opustili optične diske.

Od leta 2015 proizvajalci prenosnih računalnikov ustavil, vključno z diskovnimi pogoni v večini modelov, medtem ko so trgovine prenehale prodajati CD-je in DVD-je. Nekaj ​​časa po tem so igralni prenosniki vključevali diskovne pogone, sčasoma pa celo igralne modele odstranil diskovni pogon . Dandanes so ti pogoni neverjetno redko v igralnih prenosnikih ali kako drugače.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj diskovni pogoni v prenosnikih niso več prisotni:

Diskovni pogon zavzame precejšnjo količino prostora

Optični disk ima premer 4,7 palca (12 cm), kar pomeni, da bi diskovni pogon potreboval vsaj 4,7 x 4,7 palca (12 x 12 cm) območje na kateri koli napravi. V preteklosti so bili prenosniki debela in relativno težka . Eden od razlogov, zakaj so bili prenosniki v preteklosti večji, je bila prisotnost diskovnega pogona, ki je zasedajo precejšnjo količino fizičnega prostora .

Vendar so si proizvajalci prenosnih računalnikov prizadevali več prenosnih naprav ki bi ga lahko lažje držali in prenašali ves dan. Kot prenosni računalniki manjši in tanjši , niso mogli več ustvariti prostora za pogon, ki bi zavzel skoraj četrtino njihove razpoložljive površine.

Pogon porabi veliko energije baterije

Potreben je diskovni pogon pošteno količino energije deluje, ker v bistvu vrti optični disk z zelo veliko hitrostjo. To bi lahko predstavljalo težavo za prenosnike, saj delujejo z omejeno količino energije, ki jo zagotavlja baterija.

Pomembno je poudariti, da na splošno učinek na baterijo ni opazen, tj n kratkoročno . Vendar bi diskovni pogon lahko naredil a Razlika v življenjska doba baterije prenosnika na dolgi rok. Za proizvajalce, ki želijo čim bolj ohraniti življenjsko dobo baterije prenosnih računalnikov, je odprava diskovnih pogonov pomembna priložnost .

  AdobeStock_39792715 zadnja stran prenosnega računalnika z optično enoto, znotraj katere štrli ven

Optični diski so zelo lomljivi

Medtem ko ima pogon svoje težave, so sami optični diski manj kot idealni kot naprave za izmenjavo podatkov iz različnih razlogov. Eden od njih je dejstvo, da so precej krhka . Če ste že uporabljali optične diske, veste, da spodnjega dela diska ne smete utrgati niti najmanjše praske, saj lahko naprava nepopravljivo poškodovana .

Ta problem z vzdržljivostjo je velika slabost optičnih diskov, zato ne preseneča, da so se uporabniki obrnili stran od teh naprav, ko so bile predstavljene alternative. Ker novejše tehnologije omogočajo skupno rabo podatkov veliko bolj trpežne naprave , postanejo optični diski zastareli.

Zmogljivost optičnih diskov je precej omejena

Druga slabost optičnih diskov, ki je prispevala k temu, da so diskovni pogoni postali zastareli v prenosnih računalnikih, je omejena zmogljivost . DVD ima lahko a največja zmogljivost skoraj 5 GB, medtem ko imajo diski blu ray največjo kapaciteto 50 GB. Težko je najti zmogljivejše optične diske, ker jih je težko izdelati.

Po drugi strani lahko bliskovni diski zlahka dosežejo 256 GB, medtem ko imajo zunanji trdi diski največjo kapaciteto 2 TB. Medtem ko je bila zmogljivost DVD-jev in blu-ray diskov dovolj za nekatere filme ali video igre, je postala nezadostna saj se je kakovost slike filmov in serij povečala, video igre pa so postale bolj sofisticirane.

Pretakanje je odpravilo potrebo po fizičnih medijih

Pred pretakanjem so bili CD-ji, DVD-ji in diski Blu-Ray edina pot za gledanje filmov ali poslušanje glasbe, kadar koli želite zakonito. CD-ji in DVD-ji so bili tako prisotni v življenju ljudi, da jih je bilo treba upoštevati pri izdelavi pohištva . Ne boste mogli videti Predali za CD v zabaviščnih centrih danes.

Kot internetne povezave postal hitrejši in naprave so postale pametnejše , je bilo lažje prenesti ali pretakati predstavnost kot imeti fizično kopijo. Pretakanje glasbe ali filmov je ljudem omogočilo dostop do medijev, kjer koli že so , ki uporabljajo samo svojo internetno povezavo. Poleg tega ni bilo potrebe po fizičnem shranjevanju vseh DVD-jev in CD-jev, ki so zavzeli precej prostora.

Solid State tehnologija je postala bolj priljubljena

USB-ji so bili predstavljeni sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, vendar so postali široko dostopni v letu 2000. Proizvajalci imajo radi pogone SSD, ker zavzamejo manj prostora in za delovanje potrebujejo manj energije, kar sta pomembni lastnosti prenosnikov. Uporabnikom so te naprave bolj všeč iz več razlogov:

  • USB pogoni zavzamejo veliko manj prostora in so bolj prenosni; za razliko od optičnih diskov se lahko brez težav prilegajo kamor koli.
  • The največja zmogljivost optičnega diska je veliko manjši od pogona USB, kot ste videli zgoraj.
  • To prenos podatkov traja dlje s CD-ja ali DVD-ja kot z bliskovnega pogona, tako da vam slednji prihrani veliko časa.
  • Optični diski so zlahka poškodovana , zaradi česar lahko izgubite pomembne podatke in opravite zapletene postopke, da jih pridobite; USB pogoni so veliko bolj trpežna .

Dandanes celo bliskovni pogoni postajajo zastareli. Ker postaja shranjevanje v oblaku vsesplošno dostopno, obstaja ni potrebno za fizično shranjevanje več. Ljudje lahko shranijo vse, kar hočejo, v virtualni prostor na spletu, do katerega lahko dostopajo kjer koli, le da imajo internetno povezavo.

  AdobeStock_204268737 Kup novih DVD-jev v trgovini

Kaj lahko storite s svojo zbirko DVD-jev?

Postopno opuščanje diskovnih pogonov v prenosnikih je koristno za uporabnike, saj jim omogoča delo z njimi boljše in hitrejše naprave hkrati pa prihranite veliko prostora. Vendar pa bodo tisti, ki so imeli v preteklosti veliko CD-jev, DVD-jev in blu-ray, morda želeli imeti dostop do njih kadar koli, tudi če njihove naprave nimajo več diskovnih pogonov.

Na srečo vam lahko različne metode pomagajo pri dostopu do podatkov na starih DVD-jih ali blu-ray-jih. Lahko dobite zunanji pogon, ki se poveže z vašim prenosnikom ali računalnikom, ali kopirate podatke z diskov s posebno programsko opremo.

clé de produit gratuite windows 10

Prva metoda, ki jo razlagam spodaj, je odlična za predvajanje DVD-jev tako pogosto, kot želite . Če pa želite dostopati do podatkov brez uporabe fizičnega diska , ti lahko jih raztrgati in jih shranite na svoj računalnik.

Ripping zahteva programsko opremo ki vam lahko pomaga kopirati podatke z diska v izbrano datoteko; lahko uporabiš iTunes, WinX, ročna zavora, ali druge brezplačne programe.

Potreben je tudi diskovni pogon; sicer sploh ne bi mogli dostopati do svojega DVD-ja ali blu-raya. Vendar potrebujete samo takšno napravo enkrat , nato pa lahko kadar koli dostopate do svojih podatkov na svojem računalniku.

Zunanji diskovni pogon lahko dobite, če ne najdete prenosnika z diskovnim pogonom, ki bi vam pomagal kopirati vsebino z DVD-jev ali blu-ray.

Uporaba zunanjega diskovnega pogona

Kot lahko razberete iz vsega, kar sem razložil zgoraj, se zdi, da imajo proizvajalci prenosnikov šel naprej iz tehnologije optičnih diskov. Ker je danes vse digitalno, je verjetnost, da boste potrebovali diskovni pogon, majhna. Vendar pa nekaj podjetij še vedno proizvaja igralne prenosnike s pogoni diskov, čeprav jih je precej težko najti.

Če iz nekega razloga redno uporabljate diskovni pogon, potem morate iskati te specifične prenosnike. Vendar, če potrebujete samo diskovni pogon za občasna uporaba , lahko najdete zunanjega. Te pogone je mogoče povezati z vašim prenosnikom ali računalnikom prek vrat USB in so poceni.

Zunanji diskovni pogon je narejen za predvajanje optičnih diskov za naprave brez diskovnega pogona. Stanejo le 20 $ , vendar potrebujete takšno, ki ustreza vašemu namenu. Nekateri zunanji diskovni pogoni so le za branje , kar pomeni, da ne morete premikati ali spreminjati podatkov znotraj CD-ja ali DVD-ja, ki ga želite predvajati. Poleg tega nekateri ne more niti igrati blu ray diski.

Zunanji pogon samo za branje je v redu, če želite film gledati samo z DVD-ja. Vendar, če želite pridobivanje podatkov z optičnega diska, zagotovite, da vam zunanji diskovni pogon to omogoča.

Zaključek

Pogoni za diske so bili nekoč stalnica za prenosnike in računalnike, saj so omogočali uporabo optičnih diskov za dostop in skupno rabo podatkov, vključno z glasbo, filmi in video igrami. Ko pa so prenosniki postali tanjši in lažji in so bili pogoni USB uvedeni kot vrhunske naprave za izmenjavo podatkov, je razumljivo, zakaj so se proizvajalci odločili te pogone odstraniti.