Zakaj se 1080p imenuje Full HD? (Odgovorjeno!)

Zakaj Se 1080p Imenuje Full Hd Odgovorjeno

Avtor:

Poskušati slediti vsem najnovejšim tehničnim žargonom je lahko zmedeno in nič ne pomaga, da vsi zvenijo enako. HD se razlikuje od Full HD, vendar je podoben 1080p; kaj daje?

  AdobeStock_469272229 Nogometna tekma v živo na televiziji v prijetni dnevni sobi s knjižno policoDefiniranje 'Full HD'

Full HD, kar pomeni Full High Definition, pomeni, da je slika, ki jo vidite, jasno definirana in ima jasne barve. Ta jasnost je posledica števila slikovnih pik na sliki ali videu.

1080p se imenuje Full HD, ker je jasnejša različica običajne visoke ločljivosti z visoko ločljivostjo. Pri sliki ali videu v polni visoki ločljivosti bi moralo biti na zaslonu navpično prikazanih 1080 slikovnih pik, od koder prihaja 1080p.

Poleg tega bi moralo biti na zaslonu vodoravno prikazanih 1920 slikovnih pik, da bi ustrezal standardom 1080p. Standardni HD se imenuje tudi 720p. Na a razmerje stranic 16×9, ima 720 slikovnih pik po zaslonu navpično in 1280 slikovnih pik, prikazanih vodoravno.

Oba sta označena z visoko ločljivostjo, saj sta oba prestala 1 milijon slikovnih pik pri tem razmerju stranic. En milijon slikovnih pik je 1 milijon slikovnih pik in Full HD je enakovreden nekaj več kot 2 milijonom slikovnih pik ali 2 milijona slikovnih pik.

Skupno število slikovnih pik se določi preprosto množenje števila navpičnih in vodoravnih slikovnih pik .

Full HD je bil nekoč v modi, ko se je prvič pojavil, saj svet še ni videl tako jasne ločljivosti, kot je bila prej. Ko pa so prišle višje ločljivosti, kot sta QHD (1440×2560 slikovnih pik) in 2K (2048 x 1080p), je svet preusmeril pozornost.

danes, 1080p še vedno velja za industrijski standard za dovolj dobro ločljivost, ki je še vedno izvedljiva glede na današnje omejitve pomnilnika. Kot morda veste, videoposnetki in fotografije višje ločljivosti zavzamejo veliko več prostora v pomnilniku.

Poleg tega je še vedno 1080p standardna ločljivost, ki jo uporabljajo pametni telefoni .

Razlikovanje HD od Full HD

Zdi se, da je svet presegel 720p in od takrat prešel na uporabo Full HD kot standarda za zaslone. Kljub domnevno opaznim razlikam med obema se mnogi še vedno ne zavedajo njunih medsebojnih razlik.

To pomanjkanje zavedanja o razliki med HD in Full HD je zato, ker je težko opaziti razliko pri uporabi različnih zaslonov . S predvajanjem istega videoposnetka na istem zaslonu lahko vsak ugotovi razliko med obema, saj je Full HD dvakrat jasnejši od običajnega HD.

To je samoumevno Full HD je boljši od HD na vse načine. Kljub temu je 720p živ. Nintendo Switch npr. ima 720p zaslon .

Upoštevajte, da obstaja še ena vrsta ločljivosti, HD+, o kateri bom več govoril v svojem članku tukaj !

Full HD še vedno ima trg

Kljub temu, da je Full HD danes standard, je vse bolj zastarela .

Vendar pa še vedno obstaja velik trg za to v igralniški skupnosti in med monitorji. Ta priljubljenost Full HD je zato, ker jih je zelo malo grafične kartice, ki brezhibno podpirajo 4K igranje. Toda velika podjetja za igre na srečo, kot so Sony, Microsoft in Nintendo, počasi spreminjajo 4K v nov igralni standard.

Poleg tega se prenosniki še vedno uporabljajo Full HD , zlasti proračunske. Na splošno so prenosniki preveč utesnjeni, da bi ustrezno prilagodili visoko ločljivost. Full HD zmore že zelo veliko jasno prikazovanje informacij po današnjih standardih, kar odpravlja potrebo po nadgradnji prenosnikov.

Druga demografska skupina bi bili tisti, ki jim vizualni elementi v resnici niso mar. HD televizija je sčasoma postala standard v poznih 2000-ih . Čeprav je bil HD približno od leta 1989 , mnogi še vedno menijo, da so slike visoke ločljivosti, še posebej polne visoke ločljivosti, impresivne.

Zaradi dejstva, da je HD še vedno tako impresiven kot nalašč za družine ki imajo proračun.

  AdobeStock_85826460 Koncept modrega zaslona ločljivosti zaslona

Razlikovanje med Full HD in Ultra HD

Tako kot pri standardni HD je razlika v številu slikovnih pik. obstajajo 2160 slikovnih pik navpično in 3840 slikovnih pik vodoravno za Ultra HD.

Te slikovne pike pomenijo, da je pod enakim razmerjem stranic Ultra HD je veliko, veliko jasnejši . Upoštevajte to Ultra HD je drugo ime za 4K .

Morda boste opazili, da se dolžine pogosto uporabljajo pri poimenovanju 720p in 1080p. Toda širina je bila uporabljena pri oblikovanju imena 4K. 4K ima vodoravno 3.840 slikovnih pik, kar je skoraj 4.000. Zato se Ultra HD pogosto uporablja zamenljivo s 4K.

V industriji digitalnih kinematografov, Ločljivost 4K ima vodoravno število slikovnih pik 4.096, zaradi česar je nekoliko večja od Ultra HD . Toda za industrijo domače televizije tako 4K kot Ultra HD pomenita isto.

Poleg obeh obstaja še Quad High Definition (QHD), ki ima 1440 navpičnih slikovnih pik in 2560 slikovnih pik . To razmerje slikovnih pik pa ni tako izrazito kot pri Full in Ultra HD.

Največji pomislek, ki ga imajo ljudje, ko gre za Ultra HD je, da ljudje mislijo, da je nepotreben . Nekateri menijo, da bi morala podjetja prenehati z nadgradnjo Full HD, saj bi le po nepotrebnem dvignila stroške zaslonov.

Nekateri vam verjamejo ne vidi razlike v slikovnih pikah z običajne razdalje gledanja . Nekaterim se celo zdi neverjetno, da so današnji zasloni pametnih telefonov v ločljivosti 4K.

Ločimo med Full HD in Ultra HD

Toda ob predpostavki, da predvajate isto vsebino na televizorju Full HD in televizorju Ultra HD, bi morali biti sposobni videti razliko med obema, zlasti v zelo drobnih podrobnostih slike. Piksli Ultra HD so seveda manjši in jih je veliko težje najti posamezno.

Če predvajate nekaj z zelo definiranimi linijami, na primer oddajo o naravi, boste najverjetneje videli razlike v robovih listov in cvetov , še posebej, če so bili prikazani od blizu.

Če bi oddajali oblačila, bi morali po drugi strani videti drobna vlakna, ki štrlijo iz tkanine v Ultra HD , medtem ko bi bili v Full HD ti najverjetneje zamegljeni ali nevidni.

Ta jasnost podrobnosti se razširi na lase filmskih likov. Brade so očitno bolj definirane na UltraHD in črke veliko bolj izstopajo.

Vendar se to izvede z razdaljo gledanja 2 čevlja (0,60 m). Zdravniki priporočajo, da televizijo gledate vsaj 8 do 10 čevljev (2,43–3,04 m) stran od zaslona, ​​do te točke pa ne bi smeli opaziti razlike med obema resolucijama.

Enako velja za igranje. Čeprav boste najverjetneje lažje ugotovili razlike prek računalniškega zaslona, ​​so razlike majhne. Zato naj vam ne bo hudega, če si zaenkrat lahko privoščite samo monitor Full HD še vedno dobro deluje pri igranju .

Tisto, kar bodo ljudje bolj verjetno opazili, je razlika v kakovosti slike . Kakovost se nanaša na to, kako barve, kako nastanejo sence in kako osvetlitev se predvaja. Zdi se, da ljudje posvečajo manj pozornosti linijam in oblikam ter več tonom in barvam.

l'ordinateur ne détecte pas le disque dur

Glede kakovosti slike se bo razprava osredotočila na plazemske zaslone v primerjavi z LED zasloni.

Zaključek

1080p še danes uživa dober trg in ne bo kmalu prenehal. Torej, če želite kupiti nov monitor ali TV, se še vedno splača kupiti enega v 1080p ali Full HD.